Lăsatul Secului: Tradiții și obiceiuri

544

Intrarea în Postul Sfintelor Paști, cel mai aspru dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă, este precedată de ziua în care se lasă sec, ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”. Postul Sfintelor Paști, cunoscut și ca Postul Mare, este singurul pentru care există două date de Lăsat al secului, una pentru carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți), anul acesta la 6 martie, iar cealaltă pentru lactate, ouă și pește (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), anul acesta la 13 martie. În ziua următoare, respectiv la 14 martie anul acesta, se intră în Postul Sfintelor Paști.
În trecut, în această zi se țineau cele mai mari șezători. Tinerii se adunau la o casă din sat, iar fetele aduceau gogoși și plăcinte calde. Era ultima noapte în care se mai puteau distra, până la Paști. În unele zone, sărbătoarea se asemăna cu Revelionul, se juca mult, se mânca și se bea din abundență, și purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zăpostit, Hodăițe, Refenele, Opaiț.
Şi la Târgu-Jiu, creştinii sărbătoresc, cu mic, cu mare, această sărbătoare. Oamenii ies în pragul porţilor şi închină un pahar cu vin în amintirea timpurilor de mult apuse, dar pun şi focuri la porţi, pentru că, spun ei, cheamă primăvara şi alungă spiritele rele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here