Ziua Mondială a Rinichiului

556

În acest an,  Ziua Mondială a Rinichiului a fost celebrată pe data de 10 martie. Practic, activităţile organizate cu această ocazie urmăresc atragerea atenţiei asupra importanţei sănătăţii rinichilor. La nivelul judeţului Gorj, mii de persoane suferă de afecţiuni renale.

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are drept scop atragerea atenţiei asupra importanței sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor rinichilor şi ale bolilor asociate în rândul populaţiei. Ziua Mondiala a Rinchiului îşi propune să crească gradul de conştientizare a faptului că boala de rinichi este una frecventă, extrem de periculoasă, dar tratabilă dacă este depistată la timp.
În anii trecuți, de Ziua Mondială a Rinichiului s-a discutat despre boala cronică a acestora și îmbătrânirea (2014), donația de rinichi (2012), legătura dintre sănătatea cardiacă și buna funcționare a rinichilor (2011), legătura dintre rinichi și diabet (2010). Prima ediție, cea din 2006, a atras atenția fiecăruia dintre noi asupra importanței rinichilor pentru sănătatea personală, prin întrebarea: ‘’Rinichii tăi sunt OK?’’. În 2015, tema ‘’Rinichi sănătoși pentru toți’’ a făcut apel la acțiune, pornind de la factorii care pot contribui la îmbolnăvirea cronică a rinichilor: igiena precară, lipsa de hidratare sau alegerea de băuturi nesănătoase.

Mii de gorjeni suferă de afecțiuni ale rinichilor
În Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, 1.149 de persoane suferă de insuficienţă renală cronică şi 1.677 de calculoză urinară, aproape opt sute dintre cazuri fiind diagnosticate în cursul anului trecut. Pe site-ul Societății Române de Nefrologie, http://www.srnefro.ro/, se arată că cele opt reguli esențiale de urmat pentru a ne feri de bolile de rinichi sunt: eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei și colesterolului în limite normale, consumarea unei cantități zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 12/8, alimentația echilibrată, menținerea unei greutăți corporale normale, evitarea fumatului și reducerea consumului de sare.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here