Cinci salvatori minieri, ucişi la EM Petrila de ezitarea şefului lor

590

SURULESCU SI DRAGOESCUDeclaraţii dure şi dezvăluiri incendiare despre momentele dintre cele două explozii produse pe 15 noiembrie 2008 la Exploatarea Minieră Petrila, din Valea Jiului. Şefa IPM Hunedoara, Ileana Bodea, audiată ieri la Judecătoria Târgu Jiu a spus că vieţile a cel puţin cinci salvatori minieri ar fi putut fi în viaţă dacă directorul unităţii ar fi dat la timp dispoziţia de evacuare a acestora din subteran.

Afirmaţia extrem de tranşantă nu îi aparţine vreunui ortac de rând, ci chiar şefei Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, responsabilă cu securitatea muncii pe zona Valea Jiului, Ileana Bodea, care nu a ezitat o clipă să spună ce anume s-a întâmplat în acele ore de coşmar. Bodea a fost prezentă în biroul directorului EM Petrila, Aurelian Necula, după producerea primei explozii produse în subteran şi afirmă că înainte de a se produce ce-a de-a doua explozie i-a cerut acestuia să retragă echipele de salvatori minieri care intraseră în mină pentru a recupera răniţii şi a evacua persoanele decedate. „Conducătorul unităţii punea telefonul pe spicher atunci când vorbea cu cei din subteran şi, la un moment dat, în jurul orei 17.40, am auzit cum, din subteran, Sorin Holingher (n.r. – responsabil în cadrul Companiei Naţionale a Huilei cu securitatea minieră şi decedat după a doua explozie) a spus că una dintre echipe ar fi măsurat o concentraţie de metan de peste 3%. Am informat la rândul meu conducerea ITM şi Inspecţia Muncii şi, de comun acord, am solicitat domnului director să scoată salvatorii din subteran. Până la acea oră fuseseră evacuate victimele aflate în viaţă după prima explozie şi se transportau persoane decedate. L-am rugat pe domnul director să-i scoată pe salvatori şi m-a rugat să-i mai lăsăm că poate reuşesc să scoată toate victimele”, menţionează Bodea.

Reprezentanta ITM Hunedoara a precizat că, imediat după acel episod, a început procedurile oficiale pentru a cere în scris conducerii EM Petrila să evacueze persoanele aflate în abatajul 431, unde avusese deja loc o explozie. Ileana Bodea spune că, fiind o zi de sâmbătă, şi întrucât o astfel de solicitare presupune formulare speciale, procedurile au durat puţin mai mult decât într-o zi normală de lucru, în ciuda situaţiei existente în subteran. „I-am solicitat directorului Necula registrul unic de control pentru a consemna solicitarea mea şi nu mi l-a pus la dispoziţie, dorind să evite consemnarea în scris a situaţiei relatate. La 18.20 m-au anunţat colegii că au reuşit să înregistreze oficial la ITM formularul de sistare a activităţii şi m-am deplasat la biroul directorului pentru a-l determina să-l semneze şi să dispună evacuarea personalului. În momentul în care am intrat în birou toată lumea era devastată pentru că se produsese a doua explozie. Apoi s-a dat ordin de scoatere din subteran a tuturor salvatorilor. Dacă se dădea acel ordin cei cinci salvatori morţi după a doua explozie ar fi fost în viaţă şi acum”, a menţionat Bodea.

Directorul general al INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, a fost şi el audiat la termenul de ieri, acesta precizând în faţa judecătorului de caz că, după opinia sa, exploziile au fost posibile datorită unor acumulări de gaze ce s-ar fi putut forma deasupra etajului la care era exploatat cărbunele în abatajul 431. Conform acestuia, concentraţiile de metan normale măsurate pe nivelul 4 indicau o stare de fapt care permitea lucrul în condiţii de siguranţă, acumulările de metan putându-se produce însă la nivelul 3, deasupra zonei în care era abatajul 431. Lupu a apreciat că, astfel, s-a putut produce prima explozie, urmată ulterior de a doua, la nivelul 3 neputând fi făcute măsurători ale concentraţiei de metan, exploatarea cărbunelui fiind încheiată acolo de mai mult timp. Directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, Constantin Jujan, a fost, de asemenea, audiat el fiind adjunct al CNH Petroşani în momentul producerii exploziilor. El nu a putut furniza informaţii deosebite judecătorului de caz întrucât în zilele premergătoare evenimentelor din 15 noiembrie 2008 a fost plecat din Valea Jiului, fiind liber de la serviciu.

În „dosarul Petrila” sunt acuzaţi de moartea celor 12 mineri şi rănirea altor 13 fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, precum şi responsabilul cu securitatea minieră, Gheorghe Roşu, alături de şeful staţiei de salvare minieră de la EM Petrila, Dan Ungur. Cei trei au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii. Dosarul respectiv a fost judecat iniţial la Judecătoria Petroşani, însă avocaţii celor trei inculpaţi au obţinut strămutarea la Judecătoria Târgu Jiu, magistratul de caz de la această instanţă audiind şi peste 20 de martori la un termen, numărul celor care au această calitate fiind de peste o sută.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here