În ultimele zile temperaturile au înregistrat fluctuaţii foarte mari, ziua înregistrându-se peste 30 de grade Celsius, iar noaptea sub 20 de grade. Diferenţa dintre temperaturile înregistrate pe timpul nopţii şi cele din timpul zilei, dar şi schimbările de presiune atmosferică influenţează în mod negativ sănătatea organismului uman. Cei mai afectaţi sunt cronicii, cardiacii, cei care suferă de reumatism şi persoanele cu afecţiuni neurologice. Medicii le recomandă să îşi ia medicamentele prescrise de specialişti şi să ţină cont de sfaturile acestora.
De mai bine de o săptămână, ne confruntăm cu dimineţi răcoroase şi după-amiezi cu temperaturi de aproape 30 de grade Celsius. Aceste diferenţe mari de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman. „Diferenţele mari de temperatură nu sunt bune deloc pentru noi. Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.
Măsuri pentru evitarea îmbolnăvirilor
În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate dimineţilor reci şi aşa mai departe.
Medicii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea în primele zile de toamnă; organismul se adaptează la schimbările dure de vreme în două săptămâni.
Este bine să ne luăm oarecare măsuri de prevenire a îmbolnăvirii şi acestea ar fi: înlocuirea tricoului cu o bluză cu mânecă lungă, evitarea expunerii îndelungate la frig, pentru că din cauza frigului şi a umezelii, mucoasa nazală se congestionează şi devine vulnerabilă la infecţii, precum guturaiul.
M.S.