Asociația Copiii Noștri de Pretutindeni este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 1994, ce are finanțare exclusiv privată, de la Asociația franceză Nos Enfants d’Ailleurs. În cadrul asociației funcționează un centru de tip familial care oferă servicii de protecție copiilor aflați în dificultate în familie, copii care provin din familii foarte sărace, din familii în care sunt lipsiți de educație și supraveghere. În prezent, 12 minori, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 15 de ani, sunt găzduiți aici.
Centrul Asociației Copiii Noștri de Pretutindeni are o capacitate de 12 de locuri şi este compus din dormitoare, săli de studiu, băi, bucătărie, sală de mese și curte cu spațiu de joacă şi recreere.
Misiunea centrului este de furnizarea serviciilor pentru asigurarea protecției copilului, pe o perioadă determinată, găzduire, îngrijire, consiliere psihologică, educație, recreere, socializare și pregătire în vederea reintegrării sau integrării familiale. “În prezent avem în îngrijire 12 copii, cu vârste cuprinse între 3 ani şi 15 de ani. Beneficiarii noştri fiind copii de peste 3 ani, copii lipsiți temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor, fără dizabilităţi și care ajung în centrul nostru prin Hotarare CPC dispusă de DGASPC Gorj, sau după caz, Hotărâre Judecătorească”, precizează reprezentanții centrului.
Activitatea acestui centru asigură o practică a vieţii în grup mic, într-un mediu echilibrat emoţional, călduros, securizant, cu o abordare globală, dar şi personalizată, alături de o echipă de specialiști care se implică în munca cu copiii. Echipa este formată din: asistent social, psiholog, educatori, supraveghetori, medic. Copiii dezvoltă o relaţie firească, bazată pe sinceritate şi respect reciproc cu personalul centrului, împreună desfăşoară activităţi educative, artistice de recreere și socializare.
Pe perioada șederii în centru se dezvoltă programe de intervenție specifice pentru fiecare copil, urmărind aspectele: nevoile de sănătate și promovare a sănătății, nevoile de îngrijire, inclusiv de securitate și promovare a bunăstării, nevoile fizice și emoționale, nevoile educaționale și urmărirea obținerii rezultatelor școlare corespunzătoare potențialului de dezvoltare a copilului, nevoile de petrecere a timpului liber, nevoile de socializare, inclusiv modalitățile de menținere a legăturilor, după caz, cu părinții, familia extinsă, prietenii și alte persoane importante sau apropiate față de copil. “Unul dintre principiile de funcţionare a serviciului nostru este păstrarea legăturilor cu părinţii biologici și familia extinsă. Respectăm acest drept al copiilor şi ne dăm seama că este nevoie de comunicare cu părinţii biologici și familia extinsă. Mai mult, unul dintre scopurile noastre este să facem tot ce-i posibil pentru reintegrarea copiilor în familia biologică”, subliniază reprezentanții centrului.
Copiii frecventează unităţile de învăţământ din localitate și participă la activităţile extraşcolare și la viaţa socială a comunităţii.
Oricine poate deveni un prieten al Asociației Copiii Noștri de Pretutindeni, prin donații și sponsorizări sau prin acțiuni organizate în beneficiul copiilor.
Minodora Sucea