Liderul PNL Gorj, Ion Iordache face politică de mai bine de 16 ani și a penetrat la vârful puterii pendulând dintr-o parte într-alta, pe acolo pe unde l-au purtat interesele: de la PNL la ALDE, apoi a cochetat cu PSD, dar s-a întors la PNL, unde a câștigat și mandatul de senator, ca ulterior să-i părăsească pe liberali și să preia Forța Dreptei, iar, în final, să revină pe cai mari în PNL și să preia poziția de președinte al filialei Gorj a partidului. Acum, Iordache se repoziționează în interiorul partidului, tot în funcție de interes și nu riscă nimic: nu mai candidează la Senat, ci la Camera Deputaților, unde e nevoie de voturi mult mai puține pentru a avea mandatul asigurat. Senatorul Ion Iordache nu se poate lăuda cu nimic remarcabil, în cei patru ani de mandat, pentru gorjenii care l-au trimis în Parlamentul României, iar activitatea sa relevă acest lucru, fără echivoc: ZERO întrebări, O SINGURĂ interpelare!
Iordache merge la sigur!
Biroului Politic Județean al PNL Gorj a votat, vineri, în unanimitate, lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 1 Decembrie 2024, iar pe primul loc la Camera Deputaților apare numele liderului filialei, senatorul Ion Iordache. Practic, validarea listelor în BPJ al PNL Gorj confirmă speculațiile din ultima vreme: senatorul Iordache vrea deputat. Din ce cauză? Simplu! Organizația condusă de Iordache nu e plasată în primele zece filiale liberale nici ca procentaj și nici ca număr de voturi, în urma scrutinului din luna iunie. La alegerile locale din 9 iunie a.c., pe vot strict politic, PNL Gorj a scos 26,65%, adică 42.918 voturi. La un calcul simplu, pe baza acestor rezultate, și a coeficientului electoral (32.205), PNL Gorj ar fi scos un deputat și ar mai fi rămas și cu un rest de 10.713 voturi, pe când la senatori situația ar fi fost cu totul alta: pentru a fi siguri 100% de mandatul de senator, organizația ar fi avut nevoie de 80.511 voturi, adică aproape dublu față de cele acumulate. Este evident că la alegerile parlamentare prezența la vot va fi alta și, implicit, și coeficientul electoral diferit, dar și numărul de voturi ale partidelor nu va mai fi aceleași, însă este cât se poate de clar că e mai ușor de obținut un mandat de deputat, în comparație cu cel de senator care rămâne cumva la mâna destinului, a înțelegerilor politice de la nivel central și a altor criterii, în procesul de redistribuire.
Ce îl califică pe Ion Iordache pentru încă un mandat de parlamentar?
Ion Iordache a preluat mandatul de senator al României la data de 21 decembrie 2020. Activitatea sa parlamentară se rezumă la ZERO declarații politice, ZERO întrebări, O SINGURĂ interpelare, în perioada în care era neafiliat politic, adresată premierului din acea vreme, Nicolae Ciucă. Iordache a semnat, alături de colegii săi parlamentari, 66 de inițiative legislative și a luat cuvântul de 38 de ori. Trebuie menționat faptul că, cu câteva excepții, adică la ședința din 3 noiembrie 2021, când și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL, la acea din 3 octombrie 2022, când a anunțat revenirea în grupul PNL din Senat, majoritatea așa ziselor ,,luări de cuvânt” sunt doar propoziții simple de genul ,,Votez pentru!” sau ,,Bună ziua! Sunt Ion Iordache, votez pentru la toate proiectele de pe ordinea de zi”.
Blazon
Cu siguranță pe Ion Iordache nu-l interesează indemnizația de parlamentar, ci mai de grabă eticheta, blazonul, interesele, puterea și influența conferită de acest statut. În jur de 11.000 de lei, lunar, a primit Iordache, în cei patru ani de când este senator, adică 131.412 lei, anual. Un parlamentar, în afară de indemnizație primește bani pentru carburant, pentru plata chiriei unui apartament şi o sumă forfetară de 34.800 de lei lunar, bani care sunt folosiți pentru cabinetele parlamentare, în total aproximativ 50.000 de lei, lunar. La un calcul simplu se strâng cam 2,4 milioane de lei (480.000 de euro) într-un mandat de patru ani. Totuși, sumele sunt infime pentru veniturile lui Iordache – 267.000 de euro, anul trecut, ,,pe persoană fizică”.
Biografia, la secret!
Senatorul Ion Iordache pare că își ține biografia în seif la biroul parlamentar, altfel este inexplicabil cum de este singurul parlamentar cu CV-ul la secret. Adică la secțiunea ,,biografie” a acestuia e afișat un număr de telefon și numele unei persoane de la cabinetul acestuia de la Tg-Jiu. Ion Iordache a fost primar al orașului Turceni, din partea PNL, din 2008 până în 2012, însă a ieșit din politică, la finalul mandatului, cu o acuzație de conflict de interese. Mai exact, Agenția Națională de Integritate a stabilit, în octombrie 2013, că ,,IORDACHE ION a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Consiliul Local al Orașului Turceni, Jud.Gorj, reprezentat de IORDACHE ION, în calitate de Primar al Orașului Turceni, a încheiat contracte și acte adiționale în valoare totală de 4.335.826,21 Lei, cu mai multe societăți comerciale cu capital privat, în cadrul cărora persoana evaluată a deținut calitatea de asociat / administrator. Astfel, acesta a încălcat dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României”. În 2016, Ion Iordache a reintrat în politică, pe cai mari, și a preluat ALDE Gorj, însă rezultatele electorale au fost departe de așteptările sale, așa că a renunțat la conducerea filialei. În 2020, a cochetat cu PSD, însă nu a fost agreat în partid așa că, în toamna aceluiași an s-a regăsit pe listele PNL Gorj și a fost ales senator. În noiembrie 2021 a părăsit partidul și a acuzat ,,modul în care conducerea Partidului Național Liberal a ales să comunice cu noi, parlamentarii, și să colaboreze: deciziile sunt luate fără o consultare”. A revenit în PNL după nici un an, în octombrie 2022 și a preluat șefia organizației județene.
Claudiu Matei
Niciun parlamentar de Gorj nu se califica pentru o nouă candidatură, poate cu indulgență deputatul Miruță, el s-a mai agitat pentru mineri și pensionari. In rest, toți o apă și un pământ. Gargaragii, mincinoși,navetiști la București pe banii românilor, lefuri imense, diurne, cabinet parlamentar cu rude angajate,telefoane și deplasări gratuite,dormit în parlament, matrapazlâcuri financiara și tot felul de coțcării.De asta s-au preocupat acești inși ajunși printr-o greșeală a originalei democrații românești în Parlamentului țării. Ce-i recomandă pentru un nou mandat ? Tupeul și banii de care dispun că să-și cumpere locul favorabil pe liste.