Profit de 500.000 euro, din cărbunele vândut în Serbia

515

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a înregistrat, în primele două luni ale anului, un profit de 500.000 euro din livrările de cărbune către o firmă din Serbia, a declarat, miercuri, în faţa companiei, managerul Laurenţiu Ciurel. Contractul încheiat cu firma sârbă prevede livrarea a 1,2 milioane tone de cărbune din producţia CEO, fiind transportate până acum circa 400.000 de tone la preţul de 13 euro/tona. În cazul în care, firma respectivă nu va respecta termenii contractului de preluare a întregii cantităţi de cărbune, reprezentanţii CEO pot aplica penalizări în sensul recuperării sumelor aferente direct din contul societăţii străine.

Ciurel a spus, ieri, că programul de livrare către sârbi va continua şi pe parcursul acestui an pentru alte două milioane de tone de cărbune. “Vom continua şi programul cu sârbii, contractul expiră ca şi termen la sfârşitul lui aprilie, au luat circa 400.000 de tone până acum din 1,2 milioane şi vor mai fi livrate alte două milioane anul ăsta. Vine căldura şi o să se livreze mai bine, până acum livrările au fost mai slabe. Am înţeles însă că nu şi-au plătit transportatorii. În cazul în care, nu vor cumpăra tot cărbunele din contract, va fi o mare problemă pentru angajaţii din zona Motru timp de patru luni de acum încolo. În acest caz, eu îi voi penaliza dacă ei nu continuă contractul până la capăt, adică eu le pot lua sumele din cont, din banii din tva. Până acum nu sunt calculate penalizările, vedem la sfârşitul perioadei contractuale. Am vândut până acum 400.000 de tone la preţul de 13 euro, avem pe două luni profit de 500.000 euro. Referitor la acest contract, ţin să precizez că, nu suntem singurii care vindem cărbune la sârbi, am mai găsit două alte firme care fac acelaşi lucru şi sub preţul nostru. Ei sunt privaţi şi vând sub preţul nostru, cu 11,5 euro, respectiv 12 euro tona, noi vindem cu 13 euro”, a spus Laurenţiu Ciurel.

Primele de 950 de lei, recuperate de la angajaţi
Managerul CEO a mai precizat că, în urma unui control al Curţii de Conturi, administraţia este obligată să recupereze de la angajaţi primele în valoare de 950 lei acordate anul trecut, decizia fiind motivată prin faptul că, trebuia întâi îndeplinit pachetul de performanţă şi apoi distribuite primele. “Curtea de Conturi ne-a impus să luăm primele date anul trecut, pe motiv că le-am dat ilegal că nu s-a făcut contractul de performanţă şi primele date sunt luate înapoi. Ne judecăm cu ei, am câştigat toate procesele de până acum şi îl vom câştiga şi pe acesta. Ei susţin că trebuia să facem întâi pachetul de performanţă şi apoi să dăm primele, dar mai este o clauză în contract care spune că tot ce rămâne necheltuit se poate distribui la oameni. Valoarea primei a fost mare, iniţial a fost de 700 de lei, iar apoi a ajuns la 950 de lei de fiecare angajat”, a mai adăugat Laurenţiu Ciurel.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.