Prejudiciu de peste 629.000 de lei la Primăria Stănești, depistat de Curtea de Conturi! Salariul edilului a fost dublat ilegal, Blideanu a încasat peste 10.000 de lei brut încă de la instalare

4342

Salarii umflate artificial, combustibili consumați fără număr și cheltuieli cu servicii la prețuri supraevaluate

Un raport de audit financiar, emis de Curtea de Conturi a României-Camera de Conturi Gorj, la jumătatea lunii decembrie 2017, relevă o serie de nereguli și abateri în sumă de peste 890.000 de lei, dar și un prejudiciu stabilit de auditorii externi în sumă de 629.807 lei. Cele mai grave abateri în sumă de 454.451 de lei privesc acordarea sporurilor de dispozitiv și de confidențialitate, mobilitate, condiții vătămătoare, demnitarilor, funcționarilor publici și personalului contractual al primăriei, cu nerespectarea prevederilor legale. Mai exact, atât pe vremea fostului primar Pîrvulescu, cât și a actualului, Ștefan Liviu Blideanu, sporurile s-au acordat, în primărie, la un salariu de bază mai mare decât cel reglementat prin grilele din OG nr.9/2008, la acesta aplicându-se procente mai mari decât cele legale, mai ales în cazul persoanelor care fac parte din echipa care accesează proiecte europene. Combustibilul pentru utilajele primăriei fără consum pe hârtie au creat o altă gaură de 27.650 de lei în bugetul local.

Auditul financiar a stabilit abateri de la legalitate și regularitate, aferente anului 2016 și a celor anteriori acestuia în sumă de 1,631.031 de lei. Abaterile sunt făcute, în cea mai mare parte, în timpul în care la cârma primăriei se afla Vasile Pîrvulescu, actual salariat al instituției publice, iar contabil șef era și este soția acestuia.
Una dintre neregulile constatate privește și achiziționarea camerelor de supraveghere stradală în decembrie 2015 de la IT VOLSTAR SECURITY SRL Târgu-Jiu, în valoare de 21.948 de lei, factura nefiind înregistrată timp de două luni în evidența contabilă.
De asemenea, verificatorii constată plăți restante de 828.994 de lei în decembrie 2016 care nu au fost înregistrate în contabilitatea primăriei.
Se constată, de asemenea, că, două firme cu datorii la bugetul local intră în faliment, dar primăria nu se înscrie în tabloul creditorilor pentru LASGO COM SRL Stănești și nici pentru VIA CASTEL SRL Motru, și acum prima firmă figurând cu debite de 22.258 de lei la bugetul local, respectiv cu 8725 a doua societate. Per total, primăria nu a recuperat debite în valoare de 25.043,90 de lei pentru cele două societăți.
Verificatorii constată și că s-a prejudiciat bugetul localității cu 110.459 de lei prin nestabilirea taxei de salubrizare pentru toți beneficiarii serviciului public.

Primarul și-a făcut salariul 10.150 de lei brut
Reprezentanții Curții de Conturi Gorj constată că edilul local Ștefan Blideanu și-a majorat nejustificat salariul.
În iulie 2017 acesta trebuia să aibă o indemnizație de 5800 de lei, dar acesta încasa brut deja 10.150 de lei. Nu a fost singurul cu salariul umflat artificial în primărie, au existat șefi din primărie care au beneficiat de salarii brute mai mari decât cel al viceprimarului, contrar prevederilor legale. ,,Valoarea totală a plăților efectuate nelegal în perioada octombrie 2014-iulie 2017 este de 454.679 de lei, din care 104.791 sunt drepturi acordate demnitarilor prin nerespectarea legii, iar 349.888 reprezintă drepturi acordate funcționarilor publici fără existența unui just temei’’, se arată în raportul Curții de Conturi-Camera de Conturi Gorj din 15 decembrie 2017.
De altfel, primarul a încasat spor de dispozitiv de 25% și spor de confidențialitate de 15%. Contabila primăriei a umflat salariul de bază nejustificat, inițial, pentru soțul ei, la 4281 de lei, de la 3822 de lei, cum era corect încă din 2015. Salariul majorat nejustificat a primit apoi și succesorul lui Pârvulescu, Blideanu, pornindu-se de la aceeași bază de calcul.

Prețuri supraevaluate!
Cei de la Camera de Conturi au mai constatat că, în ianuarie 2016, primăria a încheiat cu ANETISTAR SRL din Târgu-Jiu servicii de dezinfecție, deratizare și dezinsecție la școli, grădinițe, bibliotecă, primărie, cămin cultural din Stănești pentru 1,6 lei mp. Entitatea nu a prezentat echipei de audit nota justificativă privind determinarea valorii estimate, iar contractul cu firma nu a fost vizat de controlul financiar preventiv.
Echipa de audit a depistat aceleași nereguli și în perioada 2014-2015. S-a constatat că prețul cu care prestase firma a fost de cinci ori mai mare decât prețul mediu de achiziție din SEAP. În 2017, primarul Blideanu face contract cu DERATOX BIBY SRL, pentru un preț de 0,5 lei/mp pentru fiecare din activitățile desfășurate ca urmare a consultării catalogului SEAP. S-a constatat că dacă apela la SEAP, deși i s-a impus acest lucru, serviciul în cauză ar fi fost mult sub 0,5 pe mp, făcându-se o economie cu banii din bugetul local.

Motorină și benzină fără număr, dar și vaze și covoare
Pentru 2016, primăria din Stănești a achiziționat bunuri și servicii de aproape 70.000 de lei, peste 17.000 ducându-se pe combustibili. Banii s-au dat pe combustibili doar în baza unor bonuri fără viză de control financiar preventiv, fără documente justificative, fără fișe de activități zilnice ale utilajului, ci doar în baza unor foi de parcurs pentru mașinile de transport marfă și pentru centralizatoarele lunare consumurilor pe utilaje. Valoarea abaterii a depășit 27.000 de lei.Raportul din 2017 a fost contestat în instanță de Primăria Stănești, timp în care angajaţilor li s-au majorat iar salariile.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.