Poluare pe Dunăre, panică în Severin!

1509

O pată de produse petroliere a poluat în cursul zilei de marți și chiar și ieri vreo 6 kilometri din fluviul Dunărea, în zona dintre barajul de la Porțile de Fier 1 și municipiul Drobeta Turnu Severin. Nu au fost cazuri de pești morți sau alte probleme majore, dar pata era vizibilă pe kilometri întregi și nimeni de la Apele Române sau de la Hidroelectrica nu s-a grăbit să anunțe Garda de Mediu.
Au făcut-o polițiștii de frontieră, iar apoi au fost demarate toate procedurile pentru a se interveni cu materiale care să absoarbă produsele deversate accidental în fluviu și a căror origine încă nu este cunoscută. În cursul nopții de marți spre miercuri poluarea a ajuns până în zona captării de la Drobeta Turnu Severin, acolo unde apa din fluviu este dusă în stația de alimentare a orașului pentru a fi tratată și distribuită apoi localnicilor.
Ca să prevină o deteriorare a echipamentelor scumpe, operatorul local de apă a decis ca pentru vreo două ore, până la îndepărtarea pericolului, să fie oprită alimentarea cu apă a stației. Această decizie a generat zvonul că orașul rămâne fără apă și, după cum declară primarul Marius Screciu, consumul din rețea a crescut brusc de 10 ori. „Față de o perioadă normală din această perioadă a fost o creștere de zece ori a consumului în seara de marți.
Oamenii s-au grăbit să se aprovizioneze și să își facă stocuri în căzi, în damigene, găleți, ce a avut fiecare prin apartament, dar totul a revenit la normal spre miezul nopții”, a spus edilul care, în trecut, a locuit vreo câțiva ani și la Târgu-Jiu. Oamenii au recunoscut că s-au panicat și, la fel cum s-a întâmplat în perioada scumpirii bruște a benzinei, la fel și-au făcut și stocuri de apă. „Cred că într-o oră la magazinul din cartier s-a vândut apă cu baxurile cum nu s-a dat nici astă vară pe căldură. Păi când au auzit oamenii că rămâne orașul fără apă nu vă imaginați ce isterie a fost. Nu a fost ca la benzină, că nu s-a ieșit în stradă cu mașina, dar și acum sunt căzile pline cu apă în apartamente de teamă că se poate întâmpla ceva rău. Au cumpărat mult, dar au și oprit în găleți sau bidoane, fiecare în ce a avut”, a spus o locatară a unui bloc. Cei de la Administrația Bazinală Ape Jiu au dat asigurări ieri că au prelevat probe suficiente din Dunăre și că nu mai sunt probleme, pata de produs petrolier dispărând până la sfârșitul zilei. Nimeni nu a comunicat însă oficial de unde provine aceasta, cel mai probabil o defecțiune la instalațiile hidrocentralei generând pierderea de produs petrolier și poluarea de pe fluviu.
Gelu Ionescu