Pentru salarii şi prime de 100.000 euro: Călinoiu şi Cârciumaru, somaţi să ia măsuri cu şefa ADR-Sud-Vest Oltenia

1973

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională(ADR) Sud-Vest Oltenia, gorjeanca Marilena Bogheanu, a fost pus la zid, în ultimele săptămâni, de presa doljeană după ce jurnaliştii din judeţul vecin au constatat că şefa fondurilor europene din Craiova ar fi încasat ilegal, în perioada 2010-2013, prime şi salarii în valoare de 100.000 euro. Bogheanu, acuzată de abuz în serviciu, este blamată public pentru că s-ar fi autoangajat pe banii UE, fiind plătită cu 9.600 de lei lunar pentru doar două ore prestate pe zi în cadrul unui proiect european. Dezvăluirile din media au determinat Asociaţia Pro-Democraţia să le solicite, recent, membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, din care fac parte şi liderii de la Gorj, Ion Călinoiu şi Florin Cârciumaru, să ia măsuri cu Bogheanu prin “clarificarea şi rezolvarea problemelor grave de management cu care se confruntă ADR SV Oltenia”. Bogheanu conduce ADR-SV Oltenia de 15 ani.

Inspectorii Curţii de Conturi susţin că, gorjeanca Marilena Bogheanu a primit ilegal circa 100.000 euro, în perioada 2010 – 2013. Aceştia au mai constatat că în calitate de coordonator al fondurilor UE, Marilena Bogheanu s-a autoangajat pe postul de manager în cadrul proiectului european “Consolidarea capacităţii instituţionale a Consorţiului Regional pentru Educaţie şi Formare Profesională”, stabilindu-şi un salariu lunar de 9.600 de lei.
În tot acest timp, Bogheanu a aprobat numeroase contracte cu fonduri europene, prin intermediul ADR-SV Oltenia, pentru autorităţile din Gorj, aceleaşi care acum ar trebui să ia măsuri împotriva şefei acestei Agenţii, acuzate de abuz în serviciu. Cel puţin asta îşi doresc reprezentanţii Asociaţiei Pro-Democraţia Craiova care le solicită, în scris, membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, implicit şi lui Călinoiu şi lui Cârciumaru, “să adopte măsurile necesare pentru identificarea unor situaţii similare(n.r. celei în care s-ar afla Boghean), pentru clarificarea şi rezolvarea problemelor grave de management cu care se confruntă ADR SV Oltenia, inclusiv prin schimbarea echipei manageriale şi sesizarea instituţiilor abilitate ale statului în lupta anti-corpuţie”. “Gravitatea situaţiei în care se află imaginea ADR SV Oltenia şi, implicit, credibilitatea activităţii Dvs. la nivelul Consiliului pentru Dezvoltarea Regională Sud-Vest Oltenia – în contextul în care jurnaliştii îşi susţin afirmaţiile aducând ca probe constatările ofiţerilor anti-fraudă cu privire la ilegalităţi comise în interiorul ADR SV Oltenia – vă impune, în temeiul legii, să reacţionaţi de urgenţă”, transmit cei de la Pro-Democraţia.

O şedinţă pe an!
Asociaţia le reaminteşte, de asemenea, membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia că, în conformitate cu Raportul Anual al Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare, România ocupă, în anul 2013, un dezonorant loc 2 în clasamentul numărului de fapte de corupţie şi nereguli în utilizarea fondurilor europene. Asociaţia consideră, în acest context că, “este inacceptabil şi constituie o situaţie de risc major modul în care membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia îşi asumă dimensiunea de coordonare a activităţii ADR SV Oltenia. Conform informaţiilor de pe site-ul ADR SV Oltenia, accesat la 4 iunie 2015, ultimele două şedinţe ale Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia au avut loc la un interval de aproximativ un an (!), respectiv 5 martie 2014, la Craiova şi 23 februarie 2015, la Drobeta-Turnu Severin, în contextul în care volumul fondurilor europene accesate în regiunea noastră este suficient de mare, încât să impună o coordonare periodică – cu şedinţe de analiză a stadiului implementării proiectelor organizate cel puţin semestrial, dacă nu trimestrial -, responsabilă şi eficientă din partea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia”.

Vor îndepărtarea lui Bogheanu, plătită cu 4000 euro lunar
Reprezentanţii Asociaţiei Pro-Democraţia şi-au exprimat astfel speranţa că membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia vor decide să se întrunească de urgenţă şi să adopte măsuri de reformă structurală atât în activitatea Consiliului, prin asumarea corectă, legală şi morală a responsabilităţilor la nivelul Consiliului, cât şi în managementul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, “îndepărtând din echipa de management a ADR SV Oltenia persoanele care se fac vinovate de ilegalităţi şi solicitând intervenţia instituţiilor anti-fraudă ale statului”. De altfel, în ultimele luni, presa a arătat şi că directorul regional câştigă aproape de trei ori mai mult decât ministrul Dezvoltării. 4.000 euro este salariul pe care îl încasează lunar şeful Agenţiei de Dezvoltare din Oltenia, suma reieşind din declaraţia de avere publicată de soţul directoarei. Aceasta a declarat atunci că salariul său este perfect justificat de activitatea sa. “Am semnat contracte de 1 miliard euro şi atunci este normal să avem un salariu rezonabil, eu atât spun, salariul este rezonabil şi nu ştiu de ce pasionează pe toată lumea lucrul acesta, pentru că mi se pare incorect să se pună problema în acest mod, din moment ce eu afirm că salariul este legal, atunci lumea trebuie să creadă ca atare”, spunea, anul trecut, Marilena Bogheanu, director ADRSV Oltenia, de loc din Novaci.
Cei care o coordonează pe Bogheanu, adică şefii de consilii judeţene, nu au comentat salariul lunar al acesteia, care este de patru ori mai mare decât al lor. “Salariile se stabilesc în cuantumul cheltuielilor de personal aprobate prin hotărârea Consiliului de Dezvoltare Regională”, a declarat, atunci, doar, Ion Călinoiu, preşedinte CJ Gorj.
Anamaria Stoica

4 COMENTARII

  1. Domnul presedinte Calinoiu a cazut in aceeasi capcana intinsa de directorul ADR SV Oltenia Marilena Bogheanu fostului baron de Gorj, Nicolae Mischie. Dansa si-a facut un titlu de glorie din asta. Daca vreun angajat nu i se supune neconditionat ii reaminteste faptul ca „nici Mischie nu s-a putut pune cu mine”. Din surse sigure doamna a avut si un complice, Silvia Tranca o apropiata a celebrului Duicu, baron de Mehedinti.
    Ideea de a-l angaja expert pe termen scurt in cadrul Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (C.N.D.I.P.T.) este 100% opera doamnei Silvia Tranca. Pentru celalalt contract doamna Bogheanu a fost eminenta cenusie. Calinoiu a crezut ca doamnele sunt de buna-credinta si a semnat ca primaru’ . Acum suporta consecintele. Bravo lor, numai ca un proverb romanesc spune ca „ulciorul nu merge de multe ori la apa”. Cine sapa groapa altuia … P.S. Cine a sesizat ANI? Cred ca dna Bogheanu stie ceva …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.