Morega despre restituirea salariilor tăiate la CEO: “ITM-ul nu reprezintă o instanţă de judecată ca să dea un verdict definitiv şi irevocabil”

276

Profesor în management, Dan Morega, nu vede cu ochi buni concluziile verificării făcute de inspectorii ITM Gorj la Complexul Energetic Oltenia(CEO), la sesizarea FNME şi a sindicatului lui Corneliu Gârjoabă. Morega are chiar suspiciuni legate de felul cum s-a realizat verificarea, bănuind ITM-ul că ar fi făcut “jocul lui Condescu”, asta urmare şi a trecerii cu vederea a inspectorilor sociali, profesie inexistentă în nomenclatorul de meserii a Ministerului Muncii.

Concluziile controlului Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Gorj, făcute publice ieri de către şeful instituţiei, George Romanescu, prin care se releva că diminuarea salariilor personalului TESA al CEO nu a fost o măsură corectă, nu se bucură de aprecierile profesorului Dan Morega. Fostul deputat, specializat în management, crede astfel că şefii CEO au acţionat cum trebuie în momentele prin care trece acum compania, iar salariaţii care se consideră lezaţi ar trebui să-şi acţioneze, în instanţă, angajatorul. “Eu consider că trebuie acţionat în instanţa de judecată abilitată, pentru că orice reorganizare şi punerea pe criterii fundamentate a salarizării personalului, dintr-o unitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, nu poate fi anulată decât de o instanţă şi nicidecum de către ITM. Inspectoratul Teritorial de Muncă nu reprezintă o instanţă de judecată şi care poate da un verdict definitiv şi irevocabil. Problema se pune pentru cei care au semnat actele adiţionale la contractul individual de muncă, în legătură cu reaşezarea salariilor, mai mici sau mai mari. Asta deoarece, în cazul lor, scăderea sau majorarea salariului este perfect valabilă şi nu mai are soţi de izbândă nici în instanţă”, susţine Morega.
Fostul parlamentar crede, de asemenea, că semnarea documentelor în cauză nu mai poate fi revocată doar cei care nu au semnat mai având dreptul legal de a acţiona CEO în judecată pentru a li se restabili drepturile salariale vătămate.

Diferenţe salariale mari, între ocupanţii unor posturi similare
Morega, profesor de management ani buni la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, şi acum profesor universitar la Universitatea Liberă din Moldova, îşi susţine cele spuse cu argumente. Acesta menţionează că este de partea minerilor şi energeticienilor, de partea celor din producţie, care şi-au adus contribuţia de-a lungul timpului la bunăstarea actualei societăţi şi în consolidarea mineritului şi a energiei, dar nu poate nega că în cazul unora dintre ei s-au făcut greşeli, în ceea ce priveşte salariile. La unii au crescut prea mult, în timp ce la alţii s-au diminuat ori au rămas pe loc.
“Dau un exemplu foarte clar şi uşor de înţeles, iar dacă am vrea să stăm şi să judecăm principial şi corect aţi vedea că am dreptate. X a fost director la o sucursală. Şi are o vechime de 10 ani. Şi a avut 90 de milioane de lei vechi salariu. El, când a revenit pe postul de inginer principal, după ce a pierdut funcţia de director, a rămas cu acelaşi salariu, ceea ce este incorect. Inginerul principal care este însă un bun specialist şi are 20 de ani de vechime în muncă, nu a promovat director, are numai 30 de milioane de lei vechi salariu. Îmi pun întrebarea, şi îi consult şi pe cei care gândesc constructiv şi logic, era corect ca şi fostul director care are o vechime de 10 ani să fie trecut la un nivel de salarizare prevăzută pentru inginerul principal, luând în considerare, în primul rând, experienţa şi performanţa”, se întreabă, retoric, Morega, menţionând că în acel caz au apărut extrem de multe abateri incorecte şi ilegale. “Abateri la care se adaugă, în plus, şi diferenţele nejustificate dintre termocentrale”, a completat acesta subliniind că diferenţele de salarii între termocentralele din Gorj şi cele din Dolj erau, în anumite cazuri, colosale.

Suspiciuni legate de ITM
Legat de concluziile controlului ITM la CEO, Morega îşi pune semne de întrebare în legătură cu “influenţa lui Condescu” aici. “Mă întreb. Nu cumva ITM-ul a făcut jocul lui Condescu. Asta şi pentru că inspectorii social ar trebui desfiinţaţi. Vorbim de aghiotanţii lui Condescu care primeau salarii de peste 100 de milioane de lei pe lună iar acum salariile lor au fost plafonate. Practic şi corect era ca posturile lor să le fie desfiinţate, pentru că ei trebuie să primească salarii din cotizaţii, nu să îşi umple teşchereaua, din banii CEO”, a conchis Morega care i-a transmis “ruşine” lui Condescu.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here