Un administrator de societate comercială cu activitate în domeniul forestier a fost trimis în judecată pentru dare de mită. El a plătit bani pentru ca o porțiune din Transalpina să fie deszăpezită și astfel să poată transporta lemne pe acel sector de drum. Firma din Alba a fost „călcată” anul trecut de polițiștii de la Investigarea Fraudelor, o percheziție având loc și în județul Gorj.
Potrivit anchetatorilor, în luna martie 2020, patronul firmei a oferit, printr-un intermediar, suma de 8.000 lei unui șef al Districtului Şugag, din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Alba, „pentru a efectua un act în legătură cu atribuţiile sale de serviciu”.
În schimbul banilor, acesta a dispus efectuarea deszăpezirii pe un tronson din Transalpina, închis circulaţiei rutiere, facilitând transportul de material lemnos pe acel sector de drum. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba pe data de 8 iulie 2021. Patronul trimis în judecată administrează Ema Silva SRL, una dintre cele mai mari firme din domeniul exploatării lemnului din judeţul Alba.
În primăvara anului trecut, firma a fost vizată de polițiștii de la Investigarea Fraudelor. Au fost efectuate 18 percheziții, dintre care una în judeţul Gorj, la sediile a două societăți comerciale şi la punctele de lucru ale acestora, de unde au fost ridicate documente contabile şi înscrisuri legate de activităţile comerciale.
„Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că în perioada 2018 – 2020, societatea comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional. Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate. Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat şi comercializat spre diverse societăţi comerciale şi persoane fizice”, au susținut anchetatorii.
I.I.