Vineri, 15 Ianuarie a.c., în Amfiteatrul Colegiului Naţional “Spiru Haret” din Tg-Jiu a avut loc momentul evocator „Mihai Eminescu”. Acţiunea, înscrisă în ansamblul de activităţi desfăşurate în Ziua Culturii Naţionale, a fost organizată de prof. dr. Luminiţa Dima, prof. Cristina Cioabă şi prof. Laurenţiu Popescu. Participă elevi, profesori, invitaţi, între care, din partea filialei Gorj a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, lt. col.(r) Gheorghe Buşe, secretar executiv şi lt. col. (r) Nicolae Buşe, membru în Biroul Executiv Judeţean.
Ion Pinţa
Dna prof. dr. Luminiţa Dima mărturiseşte că e îndrăgostită incurabil de Eminescu („… e a doua mea fiinţă lirică…”). Deşi unii s-au grăbit să-l declare pe Eminescu perimat şi inactual, aprecierea nu-i periclitează locul din Patrimoniul literaturii universale. Eminescu nu trebuie nici mitizat excesiv, nici detronat. Rămâne încercarea de a ne apropia de el. Cunoaşterea şi promovarea valorilor naţionale e o datorie patriotică. Mihai Eminescu şi Constantin Brâncuşi se înscriu în acelaşi cerc de genialitate şi gândire creatoare. „Geniile nu se fac, ci se nasc, le este dat…Vă invit ca, atunci când simţiţi că sunteţi singuri sau nu vă regăsiţi pe voi înşivă, să citiţi Eminescu…”
Nu e păcat
Ca să se lepede
Clipa cea repede
Ce ni s-a dat ?
Ia cuvântul eleva Ioana Toloargă (cl. a X-a C) care a promovat anul trecut la etapa naţională a patru Olimpiade: limba română, limba latină, religie şi matematică. „Eminescu… curajul de a înfrunta moartea… Eminescu n-a existat… singurul care putea să numere picăturile de ploaie… departe ca stelele… Continui să cred în flori albastre şi în ziua în care plopii vor ajunge fără soţ…”
Trăind în cercul vostru strâmt
Norocul vă petrece
Ci eu, în lumea mea mă simt
Nemuritor şi rece.
Prof. Laurenţiu Popescu prezintă pe două dintre stelele made in „Spiru Haret” , Roxana Croitoru şi Bianca Manea pe care le acompaniază la orgă pentru a interpreta din lirica eminesciană piesele „Pe lângă plopii fără soţ”, respectiv „Sara pe deal”.
Pe ecran se proiectează apoi câteva fragmente din filmul artistic „O bucată de humă”. Prietenia dintre Mihai Eminescu (Adrian Pintea) şi Ion Creangă (Dorel Vişan), model de prietenie durabilă şi fecundă… Apare în film şi Casa Pogor din Iaşi, despre care Nichita Stănescu a spus că „e locul în care Mioriţa a devenit Odă în metru antic”.
Tot pe ecran, actorul Gheorghe Cozorici recită un fragment din poezia Luceafărul.
În încheiere, fragmente din câteva eminesciene:
Florian Saioc, Tg-Jiu:
… cu nemurirea lui ne înveşniceşte
Cu nemurirea lui ne înEmineşte
El însuşi ne dă fantastica veste:
„Eu sunt cu voi, plecarea mea-i poveste”
Spiridon Popescu, Tg-Jiu:
…El, de-atunci trimite lumii plicuri cu scrisori astrale
Uimind poşta cu adresa pusă la expeditor
Şi făcând să se căiască orice Cătălină care,
Îndrăgindu-l, îi ceruse să devină muritor.
…Prinţul acesta, căci era un prinţ,
Putea să-nveţe-orice pe dinafară,
Un singur lucru n-a putut nicicând:
Să-nveţe de la oameni cum să moară.
Traian Vasilcău, Chişinău:
…Și noi vom desfrunzi ca doi cireși,
Convinși fiind (de ce n-avurãm parte),
Cã vine Eminescu de la Ieși
Prin Chișinãu, sã plece mai departe.