O noua categorie profesionala este scutita de la plata datoriilor către stat, după ce un act normativ în acest sens a intrat în vigoare recent. Mai exact, medicii de familie care au asigurat continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, în perioada 28 mai 2008 – 1 iunie 2011, sunt amnistiaţi fiscal. Medicii gorjeni susţin că adevăraţii amnistiaţi nu sunt ei, ci casele judeţene de asigurări de sănătate.
Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii septembrie, prin vot final, un proiect de lege care stabileşte că medicii de familie care au asigurat continuitatea asistenţei medicale în centrele de permanenţă, în perioada 28 mai 2008 – 1 iunie 2011 nu vor mai returna statului anumite sume. Documentul aprobat de deputaţi a fost publicat ca Legea nr. 149/2014, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 771, din 23 octombrie 2014. Concret, prin această lege s-a aprobat exonerarea de la plata a sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi funcţionare ale cabinetelor medicilor menţionaţi anterior şi accesoriilor aferente, din perioada 28 mai – 1 iunie 2011, rezultate din deciziile de impunere emise de casele judeţene de asigurări de sănătate, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi a unor prejudicii.
Moisescu: „Este bine că nu mai plăteşte nimeni nimic!”
Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj consideră că amnistia este un lucru binevenit. „Din fericire, scapă de plată nişte oameni care oricum nu ar fi trebuit să plătească. Medicii cărora Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate le-a făcut popriri sau le-a trimis adrese să plătească o serie de prejudicii identificate de Curtea de Conturi, nu vor mai plăti nimic. De fapt, cei vinovaţi sunt cei de la casele de asigurări judeţene, care au făcut plăţi ilegale. Prin urmare, adevăraţii amnistiaţi sunt casele de asigurări de sănătate. Este bine că nu mai plăteşte nimeni nimic”, a declarat Moisescu.
De precizat că noile dispoziţii mai prevăd că sumele recuperate până la 26 octombrie, ca urmare a deciziilor de impunere emise de casele judeţene de asigurări de sănătate, se restituie pe baza normelor aprobate prin ordin comun al ministrului Finanţelor, ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Minodora Sucea