Mai mulţi şefi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului(DGASPC) Gorj, instituţie condusă de Dumitru Cotrună şi aflată în subordinea Consiliului Judeţean, au fost chemaţi, ieri, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) pentru a fi audiaţi într-un dosar aflat în instrumentarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Gorj. Audierile au legătură cu nişte reclamaţii legate de felul în care s-ar fi acordat hrana pentru asistaţii centrelor aflate în subordinea DGASPC, cu mai bine de un an în urmă. Declaraţii în acest sens, în faţa poliţiştilor, au dat, marţi, printre alţii şi Stelian Luca, directorul căminului de bătrâni de la Suseni şi Jeana Trunchi, şefa Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Bîlteni. Se vehiculează că în dosarul în care vor fi audiaţi şi alţi subordonaţi importanţi ai lui Cotrună, ar fi vizaţi, de fapt, atât directorul instituţiei, cât şi indirect, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.
Mai multe dosare pe care s-a aşezat praful la unităţile de parchet din Gorj au devenit brusc o prioritate pentru procurorii din judeţ, interesaţi să instrumenteze cauzele care vizează reclamaţii din cadrul instituţiei publice. Aşa se explică demersul procurorilor de la PT Gorj care au decis abia acum să solicite IPJ-ului demararea audierilor privind masa asigurată în perioada 2013-2014 pentru asistaţii centrelor aflate în subordinea DGASPC Gorj.
O parte a directorilor de centre din judeţ au fost văzuţi astfel ieri intrând la IPJ Gorj pentru audierile respective, şefii fiind întrebaţi aici atât despre calitatea produselor oferite asistaţilor, de comportamentul firmei care a asigurat contractul cu DGASPC-ul, cât şi despre realizarea unor lucrări ale instituţiei din Târgu-Jiu, la Dobriţa, cu SC Tehnoinstal, societatea afaceristului Rîsu, care fac, de altfel, obiectul unui alt dosar penal pus în mişcare de procurori.
Se cunoaşte că o reclamaţie care cuprinde, în conţinutul său, aspecte legate de investiţia cu bazinele de apă, cea cu masa pentru asistaţi şi cu nişte angajări făcute la DGASPC ar fi ajuns, anul trecut, la Poliţie, Parchet şi Curtea de Conturi.
Asta deşi, ultima instituţie, culmea, verificase deja aspectele legate de masa oferită asistaţilor, în 2013-2014, în urma unui control complex, şi nu ar fi găsit nimic ilegal. În raport apar însă nereguli legate de alte achiziţii şi de investiţia cu bazinele de la Dobriţa.
Declaraţii din amintiri!
Directorii audiaţi, ieri, printre cei care au dat declaraţii fiind şi Trunchi şi Luca, au răspuns astfel unor întrebări legate de calitate unor produse furnizate asistaţilor la jumătatea lui 2013, reamintindu-şi dacă mâncarea pentru beneficiari era bună sau stricată, dacă ajungea la timp sau nu ori dacă se respectau sau nu cantităţile impuse în contract.
Printre cei care şi-au adus aminte acum anumite amănunte negative legate de masa oferită asistaţilor s-au aflat şi unii directori care au avut chiar reclamaţii la adresa cateringului făcut atunci în unităţile lor. Unii şi-au adus aminte şi de anumite discuţii în contradictoriu avute de şeful DGASPC Gorj şi unii contabili ai centrelor amintite, respectivii având grijă să-l toarne pe Cotrună că ar fi luat parte, incorect, firmei respective de catering. Asta deşi firma şi-a asigurat prin procese verbale şi declaraţii orice furnizare de produse făcute în toate cele nouă centre din Gorj.
De altfel, să nu uităm că toate firmele care au fost sub contract cu DGASPC Gorj, privind asigurarea acestei mese pentru asistaţi, au întâmpinat, în ultimii cinci ani, probleme în raport cu beneficiarii, asta deoarece salariaţii instituţiilor care primeau hrana aveau mai mereu ceva de reproşat furnizorului.
Urmează Milosteanu, soţia deputatului Iriza şi soaţa şoferului lui Călinoiu
Audierile demarate, ieri, la IPJ Gorj nu se vor termina însă prea curând, anchetatorii avându-i în vizor pe toţi şefii de centre din cadrul DGASPC. Mai exact, ar urma să dea cu subsemnatul la IPJ Gorj, în zilele următoare, şi Gheorghe Milosteanu-directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu, Valeria Iriza-director al Complexului de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu-Jiu, soţie a deputatului PSRo- Scarlat Iriza, Janina Mihuţ- director al Complexului de servicii pentru copilul cu nevoi speciale Târgu-Jiu, soţie a şoferului preşedintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu, Melania Toader-Pasti-director al Complexului de de servicii comunitare pentru copilul în dificultate Târgu-Cărbuneşti, soţie a lui Toader Pasti Cristian-director al Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu, Claudia Bondoc-director al Complexului de servicii comunitare pentru copilul aflat în dificultate Târgu-Jiu, soţie a unui procuror din cadrului Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, Dumitru Aribăşoiu-directorul Complexului de servicii comunitare pentru copilul cu handicap Târgu-Jiu, Constantin Petcoiu-directorul Complexului de Îngrijire şi asistenţă Dobriţa, Lică Bucă Augustin director al unei părţi din centrul de la Cărbuneşti, mai exact a Centrului de Recuperare și Reabilitare, dar şi colegul acestuia, fost director adjunct, Gheorghe Remetea-director al Unităţii Protejate “Sf.Constantin” din Tg.Cãrbunești.
DGASPC caută firmă de catering de 6 miliarde
Interesant este că ancheta procurorilor şi a poliţiştilor de la IPJ Gorj este pusă în mişcare tocmai când DGASPC-ul a anunţat, pe site-ul propriu, că selectează o firmă care să poată asigura mâncarea preparată pentru asistaţii instituţiei din judeţ. Selectarea urma să se facă “prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru achiziţia de mâncare preparată”, asta deoarece DGASPC a încercat de două ori în aprilie, o dată şi prin licitaţie, fără succes însă, să găsească o firmă care să asigure mâncarea pentru asistaţi. Valoarea estimată a achiziţiei în cauză a fost de 616.178,50 lei fără TVA.
Trebuie menţionat că DGASPC asigurase, până în prezent, fără un astfel de contract, cateringul pentru instituţiile subordonate, cu firma care deţine restaurantul Dumbrava, anterior contracte, pe perioade diferite, având şi alte două societăţi. Societatea defunctului Nicolae Ţârcă s-a trezit în 2012 cu contractul reziliat cu DGASPC-ul, cateringul furnizat până atunci de Gastrom Grup nefiind pe placul asistaţilor, se motiva la momentul respectiv.
Un singur centru al DGASPC face achiziţii la preţuri exorbitante!
Interesul brusc al anchetatorilor spre DGASPC nu este de mirare nici dacă luăm în calcul că şi personalul structurii face greşeli, lucru speculat, mai ales, din afara instituţiei. Este cazul şi a reclamaţiilor tot mai multe venite dinspre centrul condus de Remetea de la Cărbuneşti care vorbesc, tot mai des, despre abuzurile făcute în funcţie de către respectivul.
Acest centru este, de altfel, unicul aparţinând DGASPC Gorj care poate face achiziţii proprii de alimente, hrana pentru asistaţi fiind preparată direct aici, aşa cum se făcuse în toate centrele înainte de oferirea contractului lui Ţârcă.
Pe parcurs, dorinţa s-a abandonat treptat de teama că ilegalităţile interne ar apărea imediat, preferându-se mai bine varianta “firmă de catering”. Asta până recent când s-a revenit la varianta bucătărie proprie, luându-se în calcul ca unitatea de la Bîlteni, condusă de Jana Trunchi, să asigure prin bucătăria proprie hrana pentru toţi asistaţii DGASPC Gorj. În prezent, se lucrează pentru amenajarea bucătăriei de la Bîlteni care ar urma să elimine cateringul privat şi să impună hrana internă tuturor beneficiarilor.
Până atunci însă, la Cărbuneşti s-a mers şi se va merge pe bucătărie proprie chiar dacă preţurile la care sunt cumpărate alimentele care ajung în hrana beneficiarilor centrului de aici, sunt exorbitant de mari.
Remetea, conform documentelor, a cumpărat astfel în aprilie 2015, kilogramul de piept de pui dezosat cu 26,040 de lei, asta în condiţiile în care pe piaţă un kilogram de piept de pui dezosat se vinde cu preţuri curinse în jurul valorii de 18 lei. De exemplu, la Carrefour, un kilogram de piept de pui dezosat Fragedo se vinde acum cu 18,59 de lei pe kilogram. Remetea a preferat o variantă mult mai scumpă, deşi era la îndemâna lui la Târgu-Jiu, selectând ofertele cele mai scumpe, deşi legea îl obligă să găsească varianta cea mai ieftină. Tot Remetea face pagubă centrului achiziţionând merele cu 5 lei kilogramul şi varza cu 5,3 lei pe kilogram, în aceeaşi perioadă a anului.
Scade din pretenţii luna aceasta!
Preţurile la produsele cumpărate de Remetea pentru asistaţi mai scad în iunie, când un kilogram de piept de pui dezosat se achiziţionează de către director, din bani publici, cu 22 de lei per kilogram, varza cu 1,7 lei per kilogram, iar merele cu 4,3 lei per kilogram. Chiar şi aşa reducerile sunt mult peste preţul pieţei, fără să ne gândim că unitatea ar fi achiziţionat produsele într-o cantitate mai mare şi la preţuri mai mici decât cele din piaţă.
Pentru greşeli impardonabile făcute şi tolerate pentru Remetea, directorul Cotrună poate răspunde penal. Să nu uităm că deja Cotrună a fost băgat la înaintare, în faţa anchetatorilor, de proprii săi subordonaţi aşa că acesta poate trage, cu uşurinţă, ponoasele pentru nemulţumirile acestora legat de imposibilitatea de a controla un contract privind asigurarea hranei pentru asistaţii centrelor pe care respectivii le conduc.
Anamaria Stoica
Ar trebui ca acest individ pe nume Gheorghe Remetea care se declara director, sa fie verificat la sange, ce tine de averea lui pana in prezent dar si de capacitatile lui mentale ,am inteles de la mai multe persoane ca are probleme de comunicare in cea ce priveste angajatii ( amenintari jicniri etc.).
Are foarte mari probleme cu comunicarea, batjocoreste copii aia….e un taran!!!
si atitudinea Dl Remetea fata de angajati ( tinand cont ca, sunt persoane cu handicap )care lasa de dorit!!! Abuzu verbal major. Este un om de nimic!
Exact…un om de nimic!!! Dl Remetea Sa vazut director dar nu e capabil de functie si sa si apucat de furat!!!
Dintr-un centru care se autosustinea, avand gospodarie proprie (vite, solarii, laborator pentru prajituri si atelier de tamplarie) lucruri la care erau folositi pentru diverse activitati angajatii proprii si persoanle care se afla in ingrijire in centrul respectiv, avand astfel si o ocupatie in cadrul centrului, a trecut in subordinea celor de la Tg Jiu devenind astfel un centru neprofitabil asistat din bugetul local…fapt ce a dus probabil si la achizitiile alimentelor la suprapret, ca doar se poarta in institutiile asistate de la buget, devenind astfel nerentabil si totodata un centru mai mult sau mai putin infractional cu iz penal pentru unii…nu cred ca asta au avut in plan cei ce l-au gandit si finantat initial asa ca distrugeti in continuare tot ce merge ca sa se poata fura…
Buna ziua domnilor,
Insfarsit sa ajuns sa se faca si dreptate???? centrul de persoane cu handicap din Targu carbunesti era un centruru f bun, functiona din propriu buget se intretinea singur si brusc se imparte. De ce???? Ca asa a visat REMETEA SI cu altii mai mari??? ASA sa ajuns in ROMANIA sa inchizi intreprinderi care functioneaza si aduc bani. Chiar numai exista dreptate?