Complexul Energetic Oltenia(CEO) are, pe primele şase luni ale acestui an, creanţe în valoare de peste un miliard de lei, din care circa 300 de milioane au fost acumulate sub conducerea lui Laurenţiu Ciurel. O spune iar Dan Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice(IAIPP), care îl face pe Ciurel “mincinos” şi pentru felul în care managerul a contestat luni raportul Ministerului Finanţelor Publice care poziţionează CEO pe primul loc în topul societăţilor de stat din ţară, neperformante şi cu o pierdere de 700 de milioane de lei. Morega susţine că aceste date apar şi în bilanţul financiar-contabil ce a fost însuşit de Consiliul de Supraveghere(CS) al CEO şi chiar de către Ciurel(la aprobarea bilanţului financiar-contabil pe 2014). În acest context, şeful IAIPP nu numai că dă dreptate Ministerului Finanţelor susţinând că Ciurel a încercat să-şi creeze o contabilitate proprie care contravine legii în domeniu, dar îi indică acestuia că trebuia, în continuare, să provizioneze suma de 356.249 de mii de lei reprezentând ajustările necesare creanţelor de recuperat.
În momentul în care Ciurel a preluat CEO, creanţele totale ale companiei erau de circa 700 de milioane de lei, din care numai 29 de milioane de lei erau creanţe istorice, restul fiind creanţe curente. În loc ca Laurenţiu Ciurel, Directoratul, CS să recupereze creanţele curente sub conducerea de trei, respectivii le-au majorat, în trei ani, la peste un miliard, mai acumulându-se astfel, la acest capitol, peste 300 de milioane de lei. Calculul nu-l lasă indiferent pe Morega care, în ultimul timp, a criticat cu documentele şi cifrele pe masă managementul defectuos de la CEO, fiind de fiecare dată contestat de cei vinovaţi de dezastrul spre care se îndreaptă compania. “Este regretabil că Ciurel nu-şi leagă nici măcar minciunile dintre comunicatele de presă pe care le furnizează cu atâta rapiditate în spaţiul public. Şi mă refer la comunicatele de la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie în care Ciurel dezinformează legat de creanţele istorice de peste un an”, a declarat, ieri, Morega, făcându-l pe Ciurel mincinos şi întrebându-se de ce managerul nu a fost capabil să scadă creanţele, ci să le crească.
Lecţie deschisă pentru managerul privat
De altfel, profesorul de management arată că vrea să-i dea o lecţie, gratis, managerului Ciurel, invitându-l să citească legea şi nu să patenteze o contabilitate personală, nerecunoscută în legislaţia de profil.
“Ciurele, tu ai fi vrut, tot prin contabilitatea ta personală, ca provizionele pentru 344.339 de mii de lei, aferente certificatelor de CO2, să nu fie înregistrate pe cheltuielile pentru energia vândută? Vezi, domnule, Ordinul nr 3055/2009 privind aprobarea reglementărilor contabile, conforme cu Directivele Europene, care spune foarte clar că elementele prezentate în situaţiile financiare anuale «se evaluează în conformitate cu principiile contabile generale prevăzute conform contabilităţii de angajamente, astfel efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile şi evenimentele se produc»”, a transmis Morega.
De altfel, potrivit art. 6 al.1 lit d, din Directiva 2013/34/UE, sumele recunoscute în bilanţ şi în contul de profit şi pierdere se calculează pe baza contabilităţii de angajamente. Deci, în rezultatul perioadei curente, trebuie să apară atât veniturile, cât şi cheltuielile aferente, chiar dacă acestea nu au fost încasate, respectiv plătite, până la sfârşitul perioadei respective.
Cere Curţii de Conturi să se autosesizeze!
Pe baza acestor considerente, adică a raportărilor fictive, Morega ia în calcul şi posibilitatea ca membrii Consiliului de Supraveghere, cei ai Directoratului, dar şi managerul Ciurel să-şi fi majorat, ilegal, veniturile.
“Dacă aţi luat salariile majorate, în baza raportului aprobat de voi, aprobându-vă adaos la salarii şi nu o diminuare, cei din Consiliul de Supraveghere, din Directorat şi Ciurel, veţi fi buni de plată. Curtea de Conturi şi organele de anchetă ar trebui să verifice acest aspect, iar dacă el se va confirma vinovaţii nu ar trebui să fie slăbiţi de dosare penale, mai ales că există indici că s-au făcut raportări fictive legate de criteriile de performanţă”, a mai conchis Morega.
Anamaria Stoica
CEL CARE UMBLA CU TRAFICUL DE INFLUENTA ESTE FOSTUL JUDECATOR MARUTA CONSTANTIN. ACESTA SE BAZEAZA PE POLITISTI SI PROCURORI DE LA DNA CRAIOVA SI PARCHETUL DE PE LANGA CURTEA DE APEL CRAIOVA. DNA BUCURESTI SESIZATI-VA SI IN PRIVINTA ASTA!!!!!!!!!!