Arestarea Elenei Udrea, în dosarul “Gala Bute”, a impus procurorilor să continue ancheta pentru finalizarea documentului pentru care fosta şefă a PMP este urmărită penal, după gratii. În motivarea procurorilor DNA, după aplicarea procedurii de reţinere a lui Udrea, se precizează astfel că şi compania de la Gorj, mai exact Complexul Energetic Oltenia, ca şi alte structuri care au sponsorizat la momentul respectiv “Gala Bute” au furnizat, în continuare, documente şi informaţii legate de circuitul banilor spre evenimentul organizat de Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Documentele solicitate de procurori au ajuns la DNA, după ce li s-a dat verde de la CEO, de către Laurenţiu Ciurel, cel care în 2011 critica, din postura de vicepreşedinte al PSD Gorj, acid aceste sponsorizări. O parte dintre cei care au dat până acum declaraţii la DNA sunt însă subordonaţii săi.
Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Turceni aproba în luna mai a anului 2011 acordarea unei sponsorizări pentru Gala Bute de 100.000 de lei. Şedinţa se organizase la Metrorex, în capitală, chiar deputatul PDL, din februerie 2015, parlamentar PNL, Gheorghe Udrişte, membru atunci în CA-ul CE Turceni, anunţând că a dat “verde” banilor, totul fiind, în opinia sa, legal. “Noi am aprobat, în şedinţă a CA-ului sponsorizarea pentru Gala lui Bute. Da, este vorba de o sumă de …100.000 de lei. Totul s-a făcut legal şi nu s-au terminat banii din sponsorizări”, declara, la scurt timp după şedinţa respectivă, pentru «Gorjeanul», Gheorghe Udrişte. În aceeaşi şedinţă se aprobă şi suma de 500.000 de lei, sponsorizare pentru Pandurii lui Marin Condescu, lucru pe care Udrişte nu îl mai pomeneşte la momentul respectiv. Finanţarea CE Turceni este completată cu o sumă similară şi de către CE Rovinari. După şedinţa în cauză din capitală, Elena Udrea vine în vizită la Gorj, pentru a presa conducerile celor două unităţi să dea drumul la bani, ministrul Dezvoltării şi Turismului fiind, după cum s-a şi demonstrat, un pion principal al organizării evenimentului din 9 iulie 2011. De fapt, Udrea a plătit, la rândul ei, peste 1,5 milioane euro din bugetul ministerului pentru Gala Bute, urmând ca banii să fie decontaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Conducerea PDL a celor două structuri energetice din Gorj percutează atât la ordinul ministrului Ariton privind acordarea banilor drept sponsorizare pentru Gala Bute, cât şi la solicitarea politică făcută de Elena Udrea pe filiera partidului. Interesant este că, nu toţi directorii unităţilor solicitate la finanţare au sărit la solicitarea celor doi. Deşi numit politic, Constantin Bălăşoiu, pe atunci director al CE Craiova, a refuzat să facă vreo sponsorizare. A motivat că nu avea bani şi a scăpat acum de audierile procurorilor DNA care cercetează acest dosar la cererea DLAF.
DLAF, primul care s-a sesizat
Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei “Campion pentru România”. În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box “Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.
Nu numai DLAF a sesizat, însă, public, fapte penale legate de această gală, Laurenţiu Ciurel, pe atunci vicepreşedinte al PSD Gorj, a criticat felul în care cele două unităţi energetice aprobaseră sponsorizarea. Managerul CEO, spunea în 2011, că nu este convins că CA-ul CE Turceni s-ar fi întrunit înainte de a se da banii pentru Bute. Tot Ciurel declara că nu era exclus ca şedinţa de CA să se fi făcut după Gală.
Curtea de Conturi percutează abia în 2013
Un control al Curţii de Conturi din Gorj scoate apoi la iveală, cu doi ani în urmă, că fostele complexuri energetice din Turceni şi Rovinari, acum structuri ale CE Oltenia, au plătit, în mod ilegal, 25.000 euro drept sponsorizare pentru gala organizată de Elena Udrea când aceasta era ministru al Dezvoltării.
La momentul respectiv, zece angajaţi ai companiei au fost chemaţi la DNA pentru a da explicaţii în acest caz. Potrivit şefului CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, există acum certitudinea că unităţile energetice au sponsorizat Gala, la recomandarea ministrului economiei de atunci, Ion Ariton, iar de la companiile statului s-au strâns, în total, 350.000 euro. Potrivit lui Ciurel, angajaţii implicaţi, de al Turceni şi Rovinari, au dat declaraţii la DNA, deja din 2013, după ce li s-a indicat să vireze banii în contul unui SRL. După modelul contractului încheiat cu MDRT, cererile de finanţare au fost făcute în numele Federaţiei Române de Box, dar banii au ajuns la Europlus Computers, firma care a organizat gala, unde unic acţionar era preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.
Udrea, la mâna lui Ciurel
Ajunsă între timp după gratii, libertatea lui Udrea a ajuns să depindă şi de documentele şi informaţiile oferite de cei zece sponsori de stat, printre care se află şi CEO, condus de Ciurel. De altfel, acest lucru a fost făcut public, după ce procurorii DNA au anunţat că vor audia, în perioada următoare, în cadrul anchetei privind Gala Bute, martorii propuşi de Elena Udrea, dar şi persoanele implicate în efectuarea donaţiilor şi prestarea serviciilor către organizaţia Bucureşti a PDL.
În motivarea deciziei prin care a fost prelungit pe 23 martie arestul preventiv în cazul Elenei Udrea sunt indicate activităţile de urmărire penală care vor fi efectuate în perioada următoare de către procurorii DNA. De asemenea, tot în motivare sunt indicate şi activităţile întreprinse de procurori după arestarea Elenei Udrea adică: obţinerea de relaţii de la Partidul Naţional Liberal (fost PDL), Ministerul Dezvoltării Regionale, ING Asigurări de Viaţă SA, Romgaz SA, Transelectrica SA, Complexul Energetic Oltenia SA, Hidroelectrica SA, SC Rogard Coom Impex SRL şi SC Iproeb SA. În acelaşi document se arată că au fost realizate percheziţii în sisteme informatice asupra calculatoarelor şi mediilor de stocare ridicate cu ocazia percheziţiilor domiciliare; a fost dispusă efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice în domeniul informatic cu privire la datele identificate în urma percheziţiilor informatice; au fost identificate bunurile deţinute de inculpaţi, au fost întocmite procesele verbale de instituire a măsurii asiguratorii şi s-au luat inscripţiile ipotecare corespunzătoare.
De altfel, pe 23 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul fostului ministru Elena Udrea pusă sub acuzare în dosarul “Gala Bute”.
Anamaria Stoica