Ca la noi, la nimeni – Ţara şpăgii în floare

537

Ne-am tot plâns că îndelungata trecere a turcilor din vremea marelui Imperiu Otoman ne-a pricopsit cu nenorocitul de bacşiş. Odată că de la 1877, deşi am scăpat de stăpânirea otomană, iar România a ajuns să fie membră a Uniunii Europene şi chiar a NATO, începutul mileniului III ne găseşte nu într-o democraţie, aşa cum ar fi normal, ci în Zodia Bacşişului. Pe care nu vom avea cum să-l scoatem nici din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române şi nici din comportamentul de fiecare zi. Ar fi greu să amintim toate domeniile în care se oferă bacşiş. La doctorii plătiţi prost de către statul român sunt nenumărate cazuri, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se oferă bacşiş pentru a lua examenele. Fie în bani româneşti, în valută – de regulă în euro -, dar şi în prestaţii sexuale ale studentelor, după cum s-au petrecut lucrurile. O ştire recentă ne anunţă că şi fostul secretar de stat Ovidiu Puţura primea şpagă în servicii sexuale. Cu siguranţă, fără TVA. Omul se află în arest, conform referatului procurorilor care l-au trimis în judecată pe fostul secretar de stat, de meserie fost judecător. Acelaşi ex-secretar mai este judecat pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Între 2013-2014 a primit bunuri şi servicii în valoare de peste 30.000 euro ca să intervină la judecători ca un apropiat al său să obţină o hotărâre favorabilă într-un dosar penal. Aşa ceva se vorbea şi despre şeful PNL Gorj, Dian Popescu, judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca un senator PNL ce încă mai este. Nu se cunoaşte cu exactitate dacă-i vorba despre acelaşi ex-secretar de stat. Cele mai recente cazuri ce i-au pus în încurcătură pe guvernanţii noştri sunt bacşişurile din unităţile de alimentaţie publică şi din turism. O măsură a Ministerului Finanţelor Publice le oferea inspectorilor de la ANAF posibilitatea să închidă nu doar unităţile de alimentaţie publică de pe Litoral, ci chiar firmele de care acestea aparţineau. Eu înţeleg că evaziunea este o prioritate a Cabinetului Victor Ponta şi ANAF-ul trebuie să lupte împotriva ei. Dar nici chiar aşa!
Marii evazionişti zburdă în voie. Florăresele nu dau bonuri fiscale nici să le pici cu ceară! Inclusiv Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte acum al BERD, pare-mi-se, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Adrian Năstase, se plângea pe când lucra la Banca Mondială ca reprezentant al României că a insistat să-i dea florăresele bonuri fiscale. A fost refuzat pe motiv că primeşte doar dacă va cumpăra flori de peste trei milioane de lei!
Pe de altă parte, Guvernul Ponta a hotărât, ieri, să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, ceea ce mi se pare o decizie niţel cam pripită, apreciez eu.  Hotărârea de Guvern a fost luată prin Ordonanţă de urgenţă – dând apă la moară firavei opoziţii, care abia aştepta o asemenea ocazie de a ataca Guvernul Ponta – şi urmează să fie aplicată de la data publicării acestei Ordonanţe de urgenţă în Monitorul Oficial. Practic, de acum, bacşişul este legiferat! Propunerea survine în urma protestelor patronilor de pe Litoral care-şi vedeau mult prea uşor închise firmele. Oare să nu fi existat şi o lată soluţie? Oricum, debutul în funcţie al noului ministru al Finanţelor Publice nu e de bun augur. Inclusiv loteria bonurilor fiscale dovedeşte o oarecare bâjbâială a aceluiaşi ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Nu mai intru în detalii, că nu are niciun rost. Şi la bacşiş se aplică un TVA diferenţiat. Asta ne mai lipsea! Legalizarea bacşişului… în rest, le aveam pe toate.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.