Motto: „Fiecare faptă bună este caritate. Adevărata avere a unui om în viața de apoi constă din lucrurile bune făcute pe această lume pentru semenii săi.” – Moliere
Nici în atmosfera plină de caniculă și secetă severă, de acum, ce au cuprins Peștișanii copilăriei și adolescenței mele, nu putem trage nădejdi de mai bine în recoltele de la toamnă. Ce se anunță extrem de subțiate din pricina cumplitei secete.
Pomii sunt lipsiți de roade întrucât astă primăvară au fost zile friguroase ori chiar geroase exact în vremea când florile se deschiseseră pentru polenizare. O polenizare ce n-a mai avut loc din pricina temperaturilor scăzute, cu foc în sobe și albinele încă neieșite din stupii lor, ce le fereau de frigul de afară. Bașca faptul că numărul de stupari ce îngrijesc familiile de albine a scăzut alarmant. La fel cum și albinele se tot împuținează numericește, iar fără ele polenizarea nu are loc. Simpla polenizare naturală, cea datorată adierii vântului, nu este suficientă. Și deci nu ajută la nimic!
Nici grădinile de legume, de pe la noi și din împrejurimi, fără posibilitatea de a le uda, nu au cum să-i îndestuleze pe cei ce le muncesc aproape degeaba.
Hai să zicem că grâul s-a mai făcut, întrucât fusese semănat de toamna și a mai prins zăpada iernii prelungite și câteva ploi sănătoase în primăvară. Dar porumbul n-a apucat să facă rod chiar deloc și de la Padeș până la Peștișani s-a pălit de secetă, iar oamenii necăjiți s-au grăbit să-i taie măcar să-i dea, la coceni mă refer, la animale.
Care mai au și animale, căci și numărul animalelor este în alarmantă descreștere. La toate lucrările agricole, dar mai ales la culturile de porumb, s-au cheltuit mulți bani cu aratul, cu asigurarea boabelor pentru semănat, cu săpatul și, evident, recoltatul cocenilor.
„De-om mai duce-o până la toamnă”, spune un vers al unui cântec popular, duios, melodios și nedătător de speranțe, atâta vreme cât cămările și hambarele sunt și vor fi aproape sigur goale!
Acalmia asta păgubitoare ne va crea mari probleme cu ieșitul din iarnă. Sunt atâția concetățeni care abia trăiesc de azi pe mâine și nu se știe cum o vor scoate la capăt cu iarna ce se anunță grea și prelungită. Cum a fost în ultimii ani.
Dinspre politichie nu se întrevăd șanse de mai bine.
Un fost jurnalist cățărat ca prim-vicepreședinte al unui partid ce dă numele Ciumei galbene, Rareș Bogdan cel ajuns europarlamentar, ne zice că abia așteaptă Congresul PNL, din 25 septembrie, ca abia de atunci încolo să se ocupe de guvernare. Va fi târziu și va fi toamnă săracă în bucate și în recolte, cum mai spuneam.
Și acum Țara trăiește pe datorie, din împrumuturi, iar datoria publică a depășit 50% din PIB! De acum încolo ne paște falimentul de țară.
ION PREDOȘANU
P.S. Peste tot în țările democratice și civilizate ale Europei se protestează în număr mare. Numai în România Regimului Iohannis, ba cu Starea de urgență, ba cu prelungitele stări de alertă, la mitinguri și deci la proteste nu au voie să se strângă mai mult de 100 de oameni. Puternică acalmie, jalnică democrație! (Ion Predoșanu)