Proprietarii a 80 de locuințe, ce au fost construite în perioada 2004-2008 în comuna Turcinești, dar s-au trezit cu autorizațiile de construcție a imobilelor anulate de instanța de judecată, vor putea intra în posesia altor documente de la autoritățile locale. Primarul Dumitru Modrea sare în ajutorul cetățenilor afectați, care trag încă ponoasele pentru ilegalitățile comise de fostul angajat al primăriei, ing. Emil Voinea, condamnat la trei ani cu suspendare pentru falsificarea autorizațiilor respective și însușirea banilor primiți. Unii, care nu s-au constituit părți civile în procesul cu Voinea, au dat chiar primăria în judecată, solicitând acum daune instituției pentru fapta fostului funcționar, soluționată de instanță în 2011.
Inginerul Emil Voinea, care a prestat la Serviciul Urbanism-Cadastru al Primăriei Turcinești, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în 2011 pentru că a întocmit în fals, mai multe autorizații de construcție, însușindu-și banii primiți de la solicitanți. Instanța a depistat, pe parcursul procesului, 80 de proprietari afectați, cărora le-a și anulat actele eliberate în fals de fostul funcționar public. Jumătate dintre cei trași în piept s-au constituit părți civile în procesul penal deschis lui Voinea, dar restul nu au făcut asta, fie din ignoranță, fie pentru a-l sprijini, în mod deliberat, pe inginerul respectiv. Destul că, doar cei care au intervenit în proces au fost despăgubiți de Voinea, la finalul acestuia, în timp ce restul au realizat abia acum că au de suferit de pe urma lipsei actelor falsificate de fostul salariat al primăriei.
“45 dintre cei 80 fac obiectul sentinței nr.307 din 2011 prin care a fost condamnat inginerul Voinea, doar aceștia constituindu-se parte civilă în proces. Doar trei din 45 nu plătesc taxe și impozite pentru casa autorizată ilegal”, a explicat și una dintre salariatele Primăriei Turcinești.
Cetățeanul spune, primăria dispune!
Primarul comunei Turcinești, Dumitru Modrea, cel care a și sesizat faptele lui Voinea, pe când era viceprimar al localității, a decis să îi ajute acum pe proprietarii afectați. Edilul alături de secretarul primăriei va avea o întâlnire, în jurul datei de 15 septembrie, cu proprietarii care nu au reușit să-și obțină actele anulate. De altfel, o parte sunt buni plătitori de taxe și impozite pentru construcțiile noi, la Primăria Turcinești. “Vom căuta, după discuțiile cu cei afectați, o soluție cât mai corectă pentru cei afectați, deoarece dorim să-i ajutăm pe cetățeni să intre cât mai repede în legalitate, cu costuri minime. De altfel, cei care au planurile inițiale, le-au respectat și nu s-au abătut de la proiecte, vor scăpa cu cheltuieli reduse, în timp ce proprietarii care nu au făcut asta vor fi obligați să-și refacă, din păcate, proiectele pentru locuințe. Din nefericire, nici primăria și nici CL nu poate face concesii și nici nu poate acoperi costurile privind noile autorizări ale locuințelor celor care au fost prejudiciați de inginerul Voinea”, a declarat primarul de Turcinești, Dumitru Modrea.
Refacerea unui astfel de proiect poate costa proprietarul până la 3000 de lei.
A pierdut un proiect european
Unul dintre cetățenii afectați de faptele lui Voinea, comise înainte de 2008, susține că va acționa în judecată, abia acum, Primăria Turcinești fiind informat că a pierdut finanțarea pe un proiect european. Cetățeanul vroia să-și transforme locuința în pensiune și a făcut un proiect în acest sens. A fost însă informat că nu deține autorizație de construcție pentru locuință, actul avut fiind anulat în 2011 de către instanța de judecată, pe motiv că s-a eliberat în fals. Până va obține un altul, cetățeanul va cheltui bani și are nevoie de timp prețios.
Anamaria Stoica
Faptele inginerului cadastral, depistate cu șase ani în urmă
În urma unui control financiar efectuat de către Curtea de Conturi, la Primăria Turcineşti a ieşit la iveală faptul că inginerul cadastral din localitate, Emil Voinea, încasase bani de la oameni, dar nu le-a eliberat autorizaţiile de construcţii de care aveau nevoie sau le-a eliberat chitanţe pe o sumă mult mai mică decât cea plătită. Frauda se ridică la peste 200 de milioane de lei vechi. “Sunt 85 de autorizaţii de construcţii eliberate ilegal, primarul şi inginerul de la cadastru au luat banii de la oameni şi i-au băgat în buzunar, nu o spunem noi, ci cei de la Curtea de Conturi”, acuza atunci Dumitru Şerbu, consilier local Turcineşti. Dosarul a fost înaintat parchetului, cercetările fiind făcute de polițiștii din Bumbești-Jiu. În 2011, Voinea era deja condamnat și pus la plată atât pentru o parte dintre cei păgubiți, cât și către primărie. Autoritățile locale încă se confruntă cu problemele create cu opt ani în urmă de inginerul cadastral.