Secretar de primărie, judecat pentru tâlhărie, după ce i-a smuls telefonul din mână fostei soții!

176

Secretarul general al Orașului Tg-Cărbunești, Alin Grigore Vlăduț, este judecat pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, după ce, în urmă cu patru ani, i-a smuls telefonul din mână fostei soții. Femeia a sesizat poliția și și-a scos certificat medico-legal care atestă urme de violență pe antebrațe, iar procurorii l-au trimis în judecată pe fostul soț. Judecata efectivă a început, în luna februarie a acestui an, după ce judecătorii au respins, definitiv toate cererile și excepțiile pe care Vlăduț le ridicase împotriva actului de inculpare întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu. Acesta a refuzat să fie supus testului poligraf și, după declarațiile date în ziua incidentului, și-a rezervat dreptul la tăcere. Surprinzător este că, deși a fost trimis în judecată pentru o faptă atât de gravă, funcționarul public Alin Grigore Vlăduț nu a fost suspendat din funcția de secretar general al Orașului Tg-Cărbunești.

Totul a început…
… în data de 3 martie 2020, când fosta soție a lui Alin Grigore Vlăduț a sesizat poliția despre faptul că, în după amiaza acelei zile, în jurul orelor 17:15, în timp ce se afla pe casa scării la o grădiniță din Tg-Jiu, s-a întâlnit cu fostul soț, care a deposedat-o de telefonul mobil prin smulgerea acestuia din mână. Cei doi fuseseră căsătoriți timp de 16 ani, iar în cursul anului 2019, în urma unor neînțelegeri, femeia a deschis la notar acțiune de divorț, însă bărbatul nu s-a prezentat. De atunci, cei doi soți s-au separat în fapt, și au divorțat în cursul anului 2021, continuând să locuiască în același imobil.
În ziua în care femeia a reclamat că a fost tâlhărită, îl anunțase, telefonic, pe fostul soț că va merge la grădiniță să-l ia pe fiul lor în vârstă de 6 ani. În momentul când femeia urca scările în interiorul imobilului, în care își are sediul grădinița, s-a întâlnit cu fostul soț, care i-a smuls din mână telefonul mobil, deși aceasta s-a împotrivit și i-a cerut apoi, în repetate rânduri, să-i restituie telefonul. Imediat după incident, femeia s-a deplasat la poliție, împreună cu copilul pe care îl luase de la grădiniță, pentru a sesiza aceste aspecte. În jurul orei 21:00, când a revenit acasă, după ce sesizase organele de poliție, femeia a găsit pe un fotoliu din dormitor telefonul sustras de către fostul soț.
Cu ocazia examinării medico-legale a femeii, s-a constatat că aceasta prezenta pe fața anterioară a antebrațului stâng, excoriații roșii-brune, pe marginea cubitală antebraț drept echimoză violacee orizontală, ,,leziuni traumatice care s-au putut produce prin zgâriere și lovire cu corp dur sau comprimare cu degetele, acestea necesitând pentru vindecare de la producere 3-4 zile îngrijiri medicale, care nu i-au pus în primejdie viața, acestea putând data din 03.03.2020”, conform raportului medico-legal întocmit de Serviciul de Medicină Legală Gorj.

În dosarul penal deschis de polițiști…
… a fost dispusă efectuarea unei constatări tehnico-științifice cu tehnica poligraf, însă, în februarie 2023, doar femeia a acceptat să răspundă la întrebări. Alin Grigore Vlăduț a refuzat să fie examinat cu tehnica de detecție a comportamentului simulat, întrucât nu a considerat relevantă efectuarea testului din cauza timpului îndelungat de la data săvârșirii faptei și, în cursul anchetei a refuzat să dea declarații, rezervându-și dreptul la tăcere, după ce, inițial, chiar în 3 martie 2020 a fost audiat de organele de cercetare penală, între orele 19.45-21.20 şi în calitate de suspect, iar mai apoi, între orele 21.30-22.20, fiind asistat de apărătorul ales. Totuși, după ce a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, Vlăduț a solicitat, printre alte cereri și excepții, restituirea cauzei la procuror. Unul din argumentele invocate a fost acela că telefonul marca Samsung, model S8+ nu aparținea fostei sale soții, ci era chiar telefonul său de serviciu, conform unei facturi și a unei adrese emise de UAT Târgu-Cărbunești. Cu alte cuvinte, acesta a invocat faptul că, ,,dată fiind destinația de serviciu a acestui terminal mobil, persoana vătămată nu avea de ce să îl dețină și folosească. Prin urmare, telefonul mobil aflându-se la acel moment în posesia legitimă a inculpatului, acesta nu putea fi luat tot de către el și, astfel, nu există fapta de tâlhărie, elementul material specific acesteia fiind nerealizat în speță. În realitate, persoană vătămată este cea care încerca să îl ia de la inculpat, întrucât pe acest terminal se aflau fotografii ce atestau fapte de infidelitate ale acesteia”, se arată într-un document al instanței.

A contestat rezultatul testului poligraf și certificatul medico-legal
Vlăduț a contestat până și rezultatul testării poligraf a fostei soții și a invocat faptul că nu a mai fost de acord cu testarea poligraf deoarece i se pare irelevantă după o perioadă de trei ani de la momentul în care se presupune că a avut loc fapta și, mai mult decât atât, ,,pentru că în acești ani a dezvoltat probleme de sănătate de natură cardiacă, probleme ce îl fac inapt să fie testat poligraf”. Mai mult, acesta a cerut excluderea din dosar a raportului de expertiză medico-legală realizat de către SML Gorj care releva faptul că fosta soție prezenta anumite leziuni, în urma contactului cu fostul soț, în momentul în care acesta i-a smuls telefonul din mână. Judecătorul de cameră preliminară a respins, în octombrie anul trecut, ca neîntemeiate cererile şi excepțiile formulate de către Alin Grigore Vlăduț, a constatat regularitatea rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu și a dispus începerea judecăţii acestuia pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Decizia Judecătoriei Tg-Jiu a fost contestată la Tribunalul Gorj, însă două luni mai târziu și contestația a fost respinsă. Judecata efectivă a început în luna februarie a acestui an, iar procesul are termen la jumătatea lunii septembrie. Trebuie remarcat faptul că, Alin Grigore Vlăduț încă se află în funcția de secretar general al Orașului Tg-Cărbunești, nefiindu-i suspendate raporturile de serviciu.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here