Cum s-a autosabotat statul în materie de energie: CEO, lăsat fără 20% din capacitatea de producție

2952

* Nu mai e cărbune pentru toate grupurile
* Decopertările au fost blocate

Autoritățile române s-au angajat, în contextul tranziției energetice la nivel european, la cea mai rapidă ieşire din zona de cărbuni, termenul asumat fiind anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia. Graba privind renunțarea la cărbune este însă greu de înțeles, în contextul în care România are încă de pe acum atinse țintele de decarbonare stabilite pentru anul 2030, arată Ziarul Financiar.

Complexul Energetic Oltenia a închis anul trecut 20% din capacitatea sa. Problema este că graba de a închide centrale vine pe un fond de lipsă totală de investiții pe segmentul producției de energie convenţională într-o perioadă de creştere a consumului. Publicația mai face o remarcă: Dincolo de direcţiile stabilite de UE, însuşi statul român pune umărul la decimarea producţiei de energie din cărbuni, esenţială mai ales în perioada iernii, în contextul în care în ultimii 30 de ani niciun proiect de producţie, de la zero, iniţiat de stat nu a fost finalizat.
„Dintr-un total de 3.700 MW, anul trecut, acum avem 2.900 MW prin retragerea din funcțiune a blocului 3 de la Turceni şi a blocului 8 de la Işalniţa. Nici nu avem materie primă pentru a funcţiona cu toate grupurile pentru că decopertările au fost blocate mult timp. Abia în ultimii trei ani am reuşit să mai facem progrese“, a declarat Daniel Burlan, preşedintele directoratului Complexului Energetic Oltenia, în cadrul unei conferințe Focus Energetic. „Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe cărbune (lignit) din România, ieri, de exemplu, având o pondere de 20% în producţia de energie naţională”, a declarat președintele Directoratului CEO, citat vineri, de presa centrală.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here