Sabin Cornoiu: A început ,,Școala Națională Salvamont” la centrul din Padina, în Munții Bucegi!

1352

În perioada 20 februarie – 7 martie, la Centrul Național de Pregătire Salvamont din Padina – Munții Bucegi se desfășoară sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, denumită generic ,,Școala Națională Salvamont”, nivelul aspiranți, debutanți și avansați, precum și sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan.

Acțiunea este organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România. ,,La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare vor participa 25 de cursanți la nivelul de aspirant, debutant sau avansat din majoritatea structurilor Salvamont din Romania. Școala de salvare montană din țara noastră este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, structuri de salvare din Italia, Serbia și Germania școlarizând salvatori și instructori de salvare în cadrul etapelor de formare profesională Salvamont România. Ca și anul trecut, această activitate se va organiza și derula cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție impuse de pandemia cu COVID-19, numărul de cursanți români admiși la sesiunile de evaluare a fost limitat, cursanții străini nu au mai fost acceptați, accesul la activitate este permis doar celor care prezintă test COVID-19 negativ, iar cursanții vor lucra în grupe mici, în locații diferite și evitându-se interacțiunea între grupe”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președinte al Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.
Programa de pregătire este susținută de Corpul de instructori Salvamont Romania prin 10 instructori și instructori adjuncți, iar programa școlară fiind adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră. Această activitate se organizează în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I. și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cei care asigură cei 4 lectori pentru susținerea modulului medical și Inspectoratul General pentru Aviație, cei care asigură resursele necesare derulării modulului de salvare aero. Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă de aspirantură, în care cursantul descoperă specificul profesiei de salvator montan, își îmbunătățește cunoștințele în schi, alpinism, învață zona montană și participă la 360 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte. Urmează apoi patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile ,,începător”, ,,debutant” și ,,avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește atestarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 20-40 de salvatori montani.

Mii de oameni, salvați anual
,,Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană. Interesul deosebit pe care îl manifestă acești tineri candidați la profesia de salvator montan ne oferă certitudinea că vom avea, în permanență, o resursă umană, suficientă numeric și bine pregătită profesional, cu care să putem răspunde cerințelor din ce în ce mai diversificate și mai numeroase ale evenimentelor montane. În cele 42 de structuri județene și locale Salvamont din România activează circa 800 salvatori montani angajați și voluntari care au salvat peste 6.000 de persoane în anul 2020 si peste 35.000 de persoane din zona montană și din alte locuri greu accesibile numai în ultimii 5 ani!”, a precizat Sabin Cornoiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here