Vladimir Putin a fost în China

545
Vladimir PutinRaţională şi pragmatică este acţiunea pentru evitarea primejdiei izolării, pentru cimentarea înţelegerii şi defrişarea potecilor care duc la eliminarea îndoielii şi descurajerii. Politica trebuie să obiectiveze necondiţionat şi acţiuni internaţionale, de raporturi între state demne, de internaţionalizare a normelor juridice, de cooperare economico-socială, spirituală, ştiinţifică şi culturală sistematică.

E semn rău când, de ciotul de pe cărare nu se vede buturuga care poate răsturna ordinea lumii! În politică, aidoma ca şi în viaţă, nu se poate trăi numai din înfierbântatele, tulburătoarele, amuzantele ori hăhăitele izbucniri solitare. În context este reverberantă opinia lui Nicolae Titulescu care cu temei accentua: „Vrem prietenia tuturor marilor puteri fără deosebire. Suntem gata să dăm tuturor acestor puteri dovezile concrete ale sincerei noastre dorinţe de a trăi cu ele în pace şi prietenie”. Urmând aceste demne şi patriotice coordonate propun să păşim peste mânie şi să decupăm ce se petrece mai la Răsărit de noi. Aici, spre deosebire de alte părţi ale lumii, se construieşte, la noi, în România, spre pildă se demolează, cu cerbicie totul. Traian Băsescu şi a lui gaşcă sapă adânc groapa pierzaniei României. O spun cu tristeţe pentru români, cu admiraţie şi gelos pentru alţii care gândesc prezentul şi viitorul ca pe un templu al progresului şi civilizaţiei, al propulsării omului pe magistrala neatârnării socio-economice şi al libertăţii responsabile.
Aşadar, Vladimir Putin a fost în China. Nu degeaba. Precedat de preşedintele D.Medvedev, care a semnat în luna septembrie un pact pe noi principii cu preşedintele Hu Jintao primul judoka al guvernului rus a realizat cel mai spectaculos Ippon din lumea economică şi politică a prezentului. Însoţit de o delegaţie de 100 de oameni de afaceri, Vladimir Putin a deschis magistrala unor contracte de 3,5 miliarde de euro, făcând, implicit şi explicit, uitate neînţelegerile seculare dintre cele două colosale puteri ale lumii. Zonele mai puţin primitoare ale estului Federaţiei Ruse şi nord-estului Chinei vor suferi transformări socio-economice uriaşe în următorii ani, datorită incomensurabilelor bogăţii naturale neexploatate şi datorită voinţei R.P.Chineze de a accede la materii prime şi de a ocupa o bună parte din imensa ei forţă de muncă. Parteneriatul dintre cele două mari puteri stipulează o suplă şi pragmatică coordonare energetică; stăruie profund şi persuasiv asupra tehnologiilor de vârf, I.T.nanotehnologii. acest chibzuit parteneriat zăboveşte ştiinţific dar şi economic asupra exploatării de cărbune, turbă, fier, pietre preţioase, apatite şi molibden. În schimbul materiilor prime, atât de deficitare pe plan mondial, chinezii vor furniza ,,coridoare de muncă” pentru asigurarea forţei necesare exploataţiilor şi vor construi, pentru ruşi fabrici de cupru, cărămidă, mobilă. Pare banal? Să nu credeţi că Putin s-a lăsat păcălit ori „tras pe sfoară” de omologii chinezi. Ţarul Putin a primit garanţia unor credite de miliarde şi miliarde atenţie!-în dolari. E bine să nu uităm că toate acestea se petrec pe fondul exportului masiv de petrol către R.P.Chineză(40 % din totalul combustibilului livrat în afara Federaţiei Ruse). S-a parafat şi „trocul gazului”. Chinezii primesc de la ruşi gaze naturale mult mai ieftine decît ţările europene şi indubitabil decât România ai cărei conducători reprezintă modele de impertinenţă, infatuare şi aroganţă. Nu i-ar strica lui neica Băse dacă s-ar muta din cârciumă în bibliotecă pentru al citi pe Nicolae Titulescu care spunea în mod frecvent că:
„Orice politică externă serioasă se întemeiază înainte de toate pe bune raporturi cu statele vecine”.
Pe lespezile de graniţă, cu adânci rezonanţe medievale, nu se mai aude zăngănit de arme. În goana alertă a omenirii pentru progres şi dezvoltare, pentru ,, mers înainte’, cele două superputerii au uitat imflamările războinice ale secolului trecut (anii 60-70 au fost marcaţi de serioase conflicte de graniţă, a declanşat multe animozităţi politice şi „revoluţia culturală chineză”) şi şi-au întins mâna pentru a contracara economia Vestului. De reţinut că în goana după mărire, urmează secătuirea şi în această parte a lumii, a materiilor prime şi o radicală schimbare la faţă şi în această parte, mai ferită, a lumii. Dacă soarta materiilor prime este să fie consumate, atunci parteneriatul de anvergură ruso-chinez ar trebui să dea de gândit şi în plan politic. Dincolo de avantajele economice ale parteneriatului, dincolo de anularea reticenţelor şi disputelor, forţei economice şi militare ale celor doi giganţi li se alătură, tot mai evident Vietnamul, Mongolia, Cuba, India, Coreea, Japonia şi alţii (un mic ASEAN, cu puternica Rusie!). Această nouă polarizare nu se face numai pentru dezvoltare, ci şi împotriva statelor occidentale, care, declarat, bat la porţile Orientului.
În acest complicat context geopolitic România nu există. Neica Băse, în micimea lui intelectuală, a gândit uitata axă Washington-Londra-Bucureşti. Această idioată inepţie a dus la izolarea cvasi-totală a României. Marinarul Băsescu a redus contactele cu ţările Planetei la Muntele Găina(găina la găină trage), aşa după cum Ţâşti-Bâşti şi-a luat puşca şi cureaua lată şi s-a apucat de cosit. Cu aşa neghiobi în frunte România a dispărut pe plan internaţional. Au mai rămas legăturile cu FMI şi Banca Mondială care tot dându-ne bani ne transformă în colonie. Dacă Băse redevine preşedinte România se instalează în rândul cerşetorilor mapamondului. Să nu vă miraţi dacă EBA după atâtea „succesuri” va ajunge Ministrul de Externe, iar Ioana Ministrul Justiţiei- pun umărul la acest  „progres” Mona Ridzi, Nuţa din Pleşcoi şi mulţi alţi obedienţei ai camarilei Băsescu. Încropind aceste rânduri am aflat că într-o dimineaţă, la cafea, Obama a fost întrebat dacă a auzit de Traian Băsescu, preşedintele SUA a răspuns, după ce s-a scărpinat în fund şi în faţă, olteneşte-BA. Mai apoi a grăit- nu ştiu de unde vine un aer pestilenţios!
Prof.univ.dr.Grigore Drondoe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here