În maxim 2 săptămâni – Gorjencele îşi vor putea face testul Papanicolau gratis

358

Programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin va demara şi în judeţul nostru în cel mult două săptămâni. Ieri, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a primit aprobarea pentru derularea programului. În cel mai scurt timp, unitatea va semna contractul de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Conducerea CJAS spune că este posibil ca programul de screening să fie demarat chiar de săptămâna viitoare.

Veşti bune pentru gorjencele care doresc să-şi facă testul pentru depistarea cancerului de col uterin. În doar câteva zile ele vor avea posibilitatea de a-şi face, fără bani, testul Babeş-Papanicolau. Acest lucru este posibil datorită unui program naţional de screening gratuit, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, la nivel naţional. La nivelul judeţului nostru, pentru desfăşurarea acestui program s-a acreditat Spitalul Judeţean de urgenţă Târgu-Jiu. „Astăzi am primit confirmarea că ni s-a aprobat dosarul; urmează să încheiem contractul cu CJAS, după care programul de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin va fi demarat. Sunt implicaţi medicii ginecologi care au program în Policlinică”, a confirmat Cristina Căliman, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

CJAS, atribuţii de finanţare şi control
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate dă asigurări că programul de screening va fi demarat în maxim două săptămâni, atribuţiile CJAS în acest program fiind de finanţare şi control. „La nivelul judeţului Gorj este o singură unitate acreditată, fiind vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Noi vom face contractul repede, astfel încât programul să demareze cât mai curând; în cel mult două săptămâni femeile vor beneficia de testarea gratuită”, spune Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Bondoc vede cu ochi buni programul de screening gratuit, spunând că „este foarte binevenit, mai ales că testarea este gratuită. Depistarea gratuită a cancerului de col uterin are o rată foarte mare de vindecare”.

Program adresat femeilor de peste 25 de ani
Scopul programului de testare gratuită este de a preveni şi a combate cancerul de col uterin. “Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.
Pentru a beneficia de program, femeile trebuie să se prezinte la medicul de familie, în ale cărui atribuţii intră atât informarea pacientei cu privire la program şi la cancerul de col în sine, dar şi prelevarea probelor, dacă dotarea cabinetului acestuia permite recoltarea; dacă nu, pacienta este direcţionată spre Policlinică, unde îi sunt prelevate probele, rezultatul testului fiind trimis la medicul de familie, care o va informa pe pacientă ulterior.

Obiectivele programului de screening
Obiectivul principal al programului de screening gratuit este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Cât priveşte obiectivele specifice, “acestea sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice”, menţionează purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Medicii gorjeni speră ca femeile să aibă deschidere faţă de acest program şi să solicite efectuarea testului Babeş-Papanicolau. Trebuie menţionat faptul că în acest program nu pot fi incluse femeile care prezintă absenţă congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here