Sute de gorjeni s-au petrecut la sărbătoarea Zilei Naţionale

372

manifestari 1Gorjeni, de ordinul sutelor şi de toate vârstele, s-au adunat ieri dimineaţă în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu, pentru a participa la manifestările organizate cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Oamenii au îndurat frigul de afară, însă au ascultat alocuţiunile şefilor judeţului, alături de alţi politicieni şi directori ai instituţiilor Gorjului.

Politicienii cu funcţii înalte din judeţul nostru au stat ieri laolaltă în faţa cetăţenilor veniţi să asiste la activităţile organizate cu prilejul Zilei Naţionale a ţării. În faţa acestora nu au venit doar manifestari 2primarul de Târgu-Jiu, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean, ci şi aleşii Consiliului Local dar şi şefi de deconcentrate. Primul care a deschis seria alocuţiunilor a fost Liviu Andrei, prefectul de Gorj, care a transmis atât un mesaj propriu pentru români şi gorjeni, dar şi mesajul primului-ministru al ţării: “Este un arc peste cei 93 de ani care au trecut de la acest moment de cotitură în istoria neamului nostru când voinţa politică s-a contopit în voinţa naţiunii, ne dovedeşte că triunghiul valorilor pe care s-a ridicat România modernă este acum mai actual ca oricând. Evoluţia naţiunii române a fost marcată în momentele cheie de unitate, liant care a făcut să devină posibile marile momente naţionale. Realitatea ultimilor ani, deşi diferă din punct de vedere istoric, ne arată că trăim unul dintre momentele-cheie în care avem nevoie de solidaritate manifestari 3şi efort comun. Este timpul să ne gândim în primul rând la ceea ce ne uneşte şi mai puţin la ceea ce ne desparte pentru a depăşi dificultăţile economice actuale”. Prefectul judeţului a mai afirmat în faţa cetăţenilor că este mândru că e român şi că toţi românii trebuie să îşi aducă aminte cu profundă recunoştinţă, an de an, de 1 Decembrie, de cei care acum 93 de ani au făcut posibilă unirea tuturor românilor într-un stat naţional, unitar şi puternic. “Cred cu tărie că sacrificiul uman care a făcut posibil acest act istoric este şi va rămâne un simbol de profund patriotism pentru noi toţi”, a adăugat Liviu Andrei.

Contextul european, neuitat

Primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, le-a vorbit târgujienilor despre contextul istoric, dar şi despre cinstirea trecutului şi valorificarea prezentului. “Aniversăm astăzi (n.r. ieri) manifestari 4Ziua Naţională a României, sărbătoarea de suflet a românilor de pretutindeni. Sărbătorim mai mult decât un eveniment istoric, mai mult decât o pagină de aur în cartea existenţei acestui popor. Mai mult decât în oricare zi, românii trebuie să se înconjoare de români şi să-şi cinstească trecutul. Cinstindu-ne trecutul, vedem altfel prezentul şi ne vom construi cu demnitate viitorul, un viitor care înseamnă un vis împlinit, şi anume acela de a fi români, alături de europeni, într-o lume civilizată. Până la acest vis împlinit, România a parcurs un drum cu urcuşuri şi coborâşuri care nu ar fi fost posibil fără piatra de temelie, numită Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Merită să evidenţiem rolul important pe care l-au avut în înfăptuirea Unirii intelectualitatea progresistă care a contribuit la definirea şi afirmarea spiritului naţional, la pregătirea societăţii româneşti pentru intarea într-o nouă etapă”, a spus edilul de Târgu-Jiu.

Sacrificiul şi jertfa, la baza noului stat

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, a fost cel care a încheiat seria alocuţiunilor şi a amintit jertfa depusă de ostaşii care au întregit România: “Dragi gorjeni, Ziua Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 este şi va fi mereu pentru noi un reper istoric de o covârşitoare însemnătate. România Mare a luat fiinţă prin respectarea valorilor democraţiei, prin consens şi urmărirea unui ideal. România pierduse sute de mii de vieţi în război, dar câştigase milioane de români în graniţele sale şi respectul celorlalte naţiuni. Evenimentul de la 1 Decembrie 1918 s-a construit prin luptă şi sacrificiu pentru o generaţie întreagă. De aceea trebuie să ne amintim şi să elogiem jertfa soldaţilor români care au făcut să se nască un stat indivizibil, puternic şi democratic. A fost un moment propice pentru continuarea reformelor de modernizare a statului român, la baza cărora au fost aşezate principiile fundamentale programate prin rezoluţia adunării naţionale de la Alba Iulia”.

Coroane la Mausoleu

Manifestările de ieri dimineaţă s-au încheiat cu depunerea de jerbe şi coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu. Printre cei care au venit cu coroane s-au numărat reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu, ai Consiliului Judeţean, ai Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, membri ai tuturor filialelor de Gorj ale partidelor politice, structurile MAI, Telecomunicaţiile, Serviciul Român de Informaţii dar şi pensionari foşti cadre militare. După acest moment, a urmat defilarea Gărzii de Onoare şi un moment literar – muzical – coregrafic – evocator susţinut de elevii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

Izabella Plastoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here