Peste 500 de copii gorjeni sunt în plasament familial

373

casa pensii (2)Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj are în evidenţă la ora actuală un număr de 563 de copii, minori, pentru care plăteşte tot atâtea alocaţii de plasament.Instituţia lucrează în momentul de faţă cu 563 de dosare pentru acordarea alocaţiei de plasament familial.

Conform Vioricăi Roşianu, directoarea AJPS Gorj, copiii au fost daţi în plasament prin sentinţă sau hotărâre judecătorească de către instanţele din judeţ. „Dintre toate dosarele pe care le instrumentăm în prezent şi anume 563, doar 19 sunt pentru copii cu handicap, iar pentru restul copiilor, se primesc alocaţii simple”, a declarat Viorica Roşianu. Alocaţia simplă este, conform legii, în valoare de 97 de lei, iar cea pentru minorii cu dizabilităţi este de 146 de lei.

Directoarea AJPS Gorj a mai spus că plasamentul familial reprezintă o formă de ocrotire a minorilor ai căror părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi sau în orice altă situaţie care duce la instituirea tutelei. De asemenea, situaţia mai este întâlnită şi la familiile care nu au posibilităţi materiale şi nu există persoane care au fost obligate sau care pot fi obligate să-i întreţină. Cu încuviinţarea tutorelui, aceşti copii pot fi daţi în plasament familial unei familii care prezintă condiţiile morale, materiale şi sanitare necesare. Familia sau persoana care primeşte un copil în plasament familial îi asigură întreţinerea,şi se ocupă de oferirea unei educaţii şi a unei bune creşteri. „Alocaţia se plăteşte persoanei, reprezentantului familiei desemnat de comisie sau organismul privat autorizat căruia i-a fost dat în plasament minorul”, a mai precizat Viorica Roşianu.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here