Trei persoane, reținute după perchezițiile care au vizat și Gorjul

2311

În urma celor peste 100 de percheziții care au fost făcute, miercuri, în 25 de județe, între care și Gorjul și în municipiul București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracțiuni de fals și abuz în serviciu, s-au dispus și primele măsuri. Patru persoane au fost puse sub control judiciar, iar trei au fost reținute pentru 24 ore, urmând să fie prezentate în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile. Acestea sunt din județele Olt și Giurgiu. Verificări au fost făcute și în județul Gorj, fiind ridicate mai multe documente. Polițiștii de investigare a criminalității economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice și a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, s-au oprit la sediile Primăriilor Bolboși și Dragotești.
,,Au venit, au luat niște documente, dar nu au fost mascați. Au fost de la Economic. Au luat documente cu o firmă, anul 2010-2011 și asta a fost tot. A luat declarații de la angajații de atunci, fostul primar și contabil. Nu mai lucrează la primărie, fostul primar e pensionar, contabilul s-a transferat, i-au luat declarații.
Am avut o achiziție, la vremea respectivă, s-a făcut o achiziție de 115 bănci stradale care s-au dat la pensionari, s-au pus pe domeniul public la vremea respectivă. Au mers în teren, le-au verificat dacă există sau sunt fictive. Noi le avem pe inventor, oricum. Deci sunt”, a declarat, pentru Gorjeanul, Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboși. Documente au fost ridicate și de la sediul Primăriei Dragotești.

Rezultatul perchezițiilor, la nivel național
,,În urma celor 102 percheziții domiciliare desfășurate de poliţiştii de investigare a criminalității economice au fost ridicate înscrisuri și bunuri care au făcut obiectul achizițiilor publice, iar mai multe autoturisme au fost indisponibilizate în vederea dispunerii unor măsuri asigurătorii. Pe numele a 13 persoane au fost emise mandatele de aducere, acestea fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, unde au fost audiate. În urma desfășurării activităților procedurale, față de patru persoane a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar, iar alte trei au fost reținute pentru 24 ore. (…)
Au fost efectuate 102 percheziții, în 25 de județe și în București. Activitățile s-au desfășurat în județele: Olt, Vâlcea, Prahova, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Buzău, Ilfov, Brăila, Galați, Gorj, Hunedoara, Timiș, Tulcea, Cluj, Dolj, Alba, Constanța, Brașov, Argeș, Teleorman, Mehedinți, Ialomița, Arad și Giurgiu, precum și în București, la domiciliile unor persoane și la sediile unor societăți comerciale și instituții. Acțiunea a avut loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare și instigare la abuz în serviciu. Din cercetări a reieșit că mai multe instituții din țară ar fi efectuat plata unor achiziții fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituției sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziția era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepții ale mărfurilor achiziționate.
Aceste achiziții ar fi fost făcute de la diferite societăți comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleași persoane fizice, au sediul social și domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate și care au înregistrat venituri doar din încasări de la unități administrativ-teritoriale, instituții de învățământ și alte instituții”, se precizează într-un comunicat al Poliției Române.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.