Numărul pacienţilor cu diabet din România a crescut cu 30% în ultimii cinci ani. În județul Gorj sunt peste 22.480 de pacienți înscriși în Registrul Județean de Diabet, anual fiind înregistrate peste 1.500 de noi cazuri. Din această săptămână, doi medici specialiști diabet zaharat, nutriție și boli metabolice vor începe activitatea la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.
Dr. Bianca Mihaela Făsui și dr. Mădălin Dorian Braitoru au promovat, în data de 15 februarie 2024, concursul pentru ocuparea celor două posturi vacante din cadrul unității medicale.
Dr. Bianca Făsui este absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, efectuând rezidențiatul la Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” București, în Secția Clinică Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în perioada 2018-2023.
La rândul său, dr. Mădălin Braitoru este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și a urmat rezidențiatul la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.
„Cei doi medici vor contribui, prin activitatea lor, la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților și la promovarea practicilor medicale de calitate. Tinerii medici specialiști au o abordare empatică și o înțelegere profundă a nevoilor pacienților”, potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.
Cazuri de diabet la copii
La Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, în cadrul Compartimentului de Diabet au fost internați, în cursul anului 2023, un număr de 476 de pacienți cu diabet zaharat, mulți dintre ei fiind deja în stadiul de complicații cronice majore.
De asemenea, la Cabinetul de Diabet Zaharat din Ambulatoriul Integrat au beneficiat de consult de specialitate și rețete 8.574 pacienți. Dintre aceștia, 43 de pacienți au fost copii. Numărul copiilor diagnosticați cu diabet zaharat a crescut anul trecut față de 2022 – 23 de pacienți copii.
În Gorj sunt peste 22.480 de pacienți înscriși în Registrul Județean de Diabet, anual fiind înregistrate peste 1.500 de noi cazuri. Boala poate fi depistată printr-o simplă analiză a glicemiei.
Medicii spun că diabetul de tip 2 poate fi prevenit, în 80% din cazuri, printr-un stil de viață sănătos, respectiv activitate fizică regulată, menținerea greutății corporale cât mai aproape de normal, o dietă echilibrată și renunțarea la alcool și fumat.
I.I.