Cardul profesional european pare a fi un instrument util pentru gorjenii care îşi doresc un job în afara graniţelor ţării. Mulţi dintre cei care au fost încadraţi în diverse posturi în ţările UE au folosit acest card, iar şefii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj spun că peste 300 de astfel de carduri au fost eliberate în cursul anului curent.
Pe cardul profesional este stocat CV-ul candidatului în format Europass, care conţine: nume, prenume, adresă fizică şi virtuală, naţionalitate, data naşterii, sexul şi ultimul loc de muncă al deţinătorului. În sistemul cardului sunt stocate informaţii despre locurile de muncă ale candidatului şi ocupaţia sa. În afara CV-ului, pe cipul cardului mai apar inscripţionate toate informaţiile personale relevante despre candidat, de la CNP, seria şi numărul cărţii de identitate şi până la adresa fizică a şomerului. Toate aceste informaţii sunt transferate din dosarul fizic al şomerului, pe cardul său, de către agentul de ocupare din cadrul AJOFM. Deşi au posibilitatea de a intra gratuit în posesia unui card profesional european, valabil oriunde în statele Uniunii Europene, cu ajutorul căruia îşi pot găsi mai uşor de lucru, doar 370 de şomeri din judeţul nostru l-au solicitat la AJOFM Gorj.
“De la începutul acestui an şi până în prezent, am eliberat 370 de carduri profesionale europene. Dintre acestea, 170 s-au eliberat la Agenţia de la Târgu-Jiu, 10 la Motru, 70 la Târgu-Cărbuneşti şi 120 la Agenţia Locală din oraşul Rovinari. Atunci când şomerii vin la noi să se înregistreze în baza de date, încercăm să-i convingem să-şi facă şi acest card, deoarece instrumentul nu se poate elibera decât pe bază de cerere. Gorjenii trebuie să conştientizeze că nu este un lucru rău, ba chiar cardul poate fi folosit ca un CV în ţările Uniunii Europene. Mulţi care deja l-au utilizat şi şi-au găsit o slujbă în afara ţării, ne-au transmis că le-a fost deosebit de util”, a declarat directorul adjunct al AJOFM Gorj, Ana-Maria Niculescu.
Candidaţii mai pot accesa şi completa următoarele secţiuni în sistemul cardului profesional european: educaţie, limbi cunoscute, aptitudini şi competenţe sociale, tehnice, organizatorice, de operare PC, permis de conducere. Posesorul cardului poate vedea în sistem doar informaţiile personale şi profesionale enumerate mai sus, precum şi ofertele de angajare trimise de agenţia de ocupare unde acesta se află în evidenţă, care corespund profilului său profesional. Conform reprezentanţilor AJOFM, prin intermediul acestor carduri, beneficii au şi angajatorii şi formatorii. Printre acestea se numără: posibilitatea promovării locurilor de muncă vacante către persoanele cu profilul adecvat; posibilitatea promovării locurilor de muncă şi în cazul sediilor de lucru, nu numai la nivelul sediului principal, cu posibilitatea gestionării acestor informaţii în sistem, astfel încât să existe informaţii primare pentru determinarea plăţilor în cazul în care şomerul acceptă un loc de muncă în altă localitate decât cea în care locuieşte la momentul înregistrării în sistem ca şomer; posibilitatea promovării cursurilor de formare disponibile; acces rapid la informaţiile publice ale unui deţinător de card; posibilitatea confirmării ocupării unui loc de muncă, astfel încât să se închidă circuitul informaţional cu privire la ofertele disponibile pe piaţa muncii.
Izabella Molnar