Simulările naționale se vor desfășura cu prezența fizică a elevilor din anii terminali de gimnaziu și liceu în unitățile de învățământ, chiar și în situația în care acestea funcționează conform scenariului roșu.
Ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății nr. 3.459/280/06.03.2021 permite organizarea simulărilor examenelor naționale, cu prezență fizică, inclusiv în unitățile de învățământ din localitățile aflate în scenariul roșu, cu condiția respectării normele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. ”Este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, evaluărilor naționale, orelor remediale și a examenelor pentru anii terminali, cu prezență fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori, cu condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanțare corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”, se arată în documentul menționat.
Primele rezultate, pe 31 martie,respectiv 16 aprilie
Potrivit Ordinului ministrului Educației nr. 3449/2021 privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2020-2021, publicat vineri în Monitorul Oficial, simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat se va desfășura conform următorului calendar: 22 martie – proba scrisă la Limba și literatura română, 23 martie – proba obligatorie a profilului, 24 martie – proba la alegere a profilului și specializării, 25 martie – proba scrisă la Limba și literatura maternă, 31 martie – afișarea rezultatelor. În ceea ce privește calendarul stabilit pentru simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, acesta este următorul: 29 martie – Limba și literatura română – proba scrisă, 30 martie – Matematică – proba scrisă, 31 martie – Limba și literatura maternă – proba scrisă, 16 aprilie – afișarea rezultatelor. Ordinul menționat include și lista conținuturilor pentru simularea probelor scrise din cadrul celor două examene.
Notele se trec în catalog doar la cererea elevului
Simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a probelor scrise ale examenului național de bacalaureat se organizează pentru familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor naționale și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale. Rezultatele obținute de către elevi la simularea evaluării naționale și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2020-2021, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulărilor naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
R.L.