Luptă în instanță pentru sporul de 1.000 de lei

2182

Un angajat de la Termocentrala Turceni a cerut, în instanță, să primească sporul de producție câștigat de mineri și energeticieni în urma grevei din 2019.
În motivarea cererii, gorjeanul a arătat că este încadrat ca muncitor operativ în meseria de mașinist mașini mobile de transport interior la Compartimentul Depozite Gestiuni și că prestează activități „care se încadrează în codul de meserii care beneficiază de sporul de 1.000 de lei brut lunar”. Deși susține că lucrează în aceleași condiții cu alți lucrători care primesc sporul de producție, salariatul din Turceni spune că angajatorul a refuzat să-i acorde bani în plus la leafă.

Primește un alt spor
Compania a arătat, în instanță, că meseria bărbatului nu este prevăzută în anexa A2 cu „formațiile de lucru de la activitatea energetică la care se acordă 1.000 lei brut spor de producție”.
În plus, juriștii companiei au susținut că bărbatul muncește la un depozit de materiale și nu în producție, de aceea nu i se poate acorda acest spor. De asemenea, reclamantul beneficiază de spor activitate suport, astfel că nu poate solicita și spor de producție, întrucât ar fi două sporuri în contradicție.
„Prin actul adițional nr. 9/0l.09.2020, reclamantul beneficiază de spor activitate suport, conform Contractului Colectiv de Muncă aplicabil, respectiv suma de 300 lei, prin urmare nu poate desfășura și activitate direct productivă și activitate suport. Ocuparea unui post în cadrul unui compartiment funcțional nu poate impune acordarea acestui spor de spor de producție petentului, care își desfășoară activitatea la un compartiment de gestiuni. În concluzie, acordarea unui astfel de spor a fost strict reglementată de Comisia de negociere administrație-sindicate”, a susținut CE Oltenia.
Astfel, sporul de 1.000 de lei se acordă muncitorilor încadrați pe postul de mașinist mașini mobile pentru transporturi interioare din cadrul formației CFU-utilaje, reclamantul fiind încadrat la Compartimentul Gestiuni Depozite.
Instanța a verificat dacă salariatul în cauză este discriminat. Pentru asta i s-a comparat fișa postului cu cea a unui angajat care ocupă aceeași meserie și care beneficiază de spor de producție. Deși ambii salariați sunt mașiniști, ei desfășoară activități diferite, în compartimente diferite.
Din acest motiv, Tribunalul Gorj a respins ca neîntemeiată cererea salariatului de la Turceni. Sentința nu este definitivă, salariatul din Negomir putând formula apel.
Sporul de producție se acordă din 1 martie 2019 salariaților care desfășoară acțiuni de producție, mentenanță și transport cărbune.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here