În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 673/2015 privind completarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 386/2004. La normele de aplicare a Legii pacientului au fost adăugate două noi articole conform cărora, prin semnătura proprie, pacienţii vor putea să îşi dea consimţământul pentru ca alte persoane să primească date din dosarul medical.
Potrivit noilor prevederi legale, pacienţii vor putea să îşi dea consimţământul pentru ca alte persoane să primească date din dosarul medical. “La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său. Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele norme”, se arată în ordin.
Astfel, va fi semnat un formular prin care pacientul va putea alege una dintre variantele: „îmi exprim decizia, în conformitate cu art. 7 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, să nu fiu informat în cazul în care informaţiile prezentate mi-ar cauza suferinţă. (…)Îmi exprim opţiunea, în conformitate cu prevederile art. 9 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, de a permite accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . . . . ., în calitate de . . . . . . . . . ., (….)Nu sunt de acord să permit accesul altei persoane la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate. (…) Am retras accesul la datele cu caracter confidenţial privind starea mea de sănătate domnului/doamnei . . . . . . .”.
Modificare a legislaţiei, la iniţiativa Asociaţiei Pacienţilor
Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacientului (ANPP) a solicitat în nenumărate rânduri promovarea unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor desemnarea în scris a unui aparţinător care să aibă acces la datele sale medicale din foia de observaţie pe perioada internării sau în caz de deces.
Minodora Sucea