Dascălii, de la catedră, la protest – Sindicaliştii gorjeni, sătui de promisiuni

369

Picture 017Fluierând şi strigându-şi doleanţele. Aşa au deschis ieri la orele 11.00, sindicaliştii din învăţământul gorjean, acţiunile de protest din faţa Prefecturii de la Târgu-Jiu.

Fluturând pancarte pe care au scris mesaje de genul: „Nu cerşim”, „Respectaţi Legea 221”, „Nu mai vrem promisiuni”, „Învăţământul, cenuşăreasa ţării”, dascălii au tras un semnal de alarmă în legătură cu situaţia deplorabilă în care se află întregul sistem de învăţământ. Pata de culoare a manifestării au reprezentat-o câţiva dascăli de la Liceul de Muzică din Târgu-Jiu care utilizând nişte instrumente le-au strigat problemele lor, guvernanţilor.

Peste o sută de cadre didactice din judeţul Gorj au protestat în faţa Prefecturii Gorj, timp de două ore. Acţiunea a fost organizată de liderii sindicali din învăţământul gorjean, în semn de nemulţumire faţă de politica abordată la nivelul ministerului de resort. La acţiunea de protest de ieri, au participat profesorii care nu aveau program de predare în intervalul 11.00-13.00, nefiind astfel afectat orarul şcolar al elevilor. După manifestaţiile dascălilor, mâine, pensionarii vor fi cei care vor ieşi în stradă, aceştia anunţând şi ei că vor picheta Prefectura.
Banii, principalul motiv pentru care au ieşit în stradă
Picture 037„Subfinanţarea învăţământului şi efectele finanţării pe elev sunt dezastruoase pentru noi. Nu se asigură salariile până la sfârşitul anului şcolar. Investiţiile au rămas la stadiul care au fost, nu se dau bani nici măcar pentru continuarea investiţiilor. Legea 221 nu se aplică, de asemenea hotărârile judecătoreşti nu se pun în practică. Al treisprezecelea salariu nu a fost dat până acum”, declara Vasile Mija, preşedintele Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj. Şi comasarea şcolilor este un alt motiv de revoltă pentru cadrele didactice. Sute de posturi vor fi desfiinţate în şcolile gorjene, în urma aplicării, la nivel local, a acestei măsuri guvernamentale. „Comasarea determină reducerea a 267 de posturi. Se recurge astfel la tot felul de subterfugii şi improvizaţii care afectează tot elevul până la urmă. Copiii sunt făcuţi navetişti, se măreşte numărul de elevi la clasă ceea ce este mult mai greu”, a mai adăugat Mija.
Şi-au strigat nemulţumirile
„Le urăm guvernanţilor să ajungă mai rău ca noi! Au uitat de unde au plecat. Noi i-am învăţat pe ei, nu ei pe noi. Acum fac mofturi pe unde sunt”, spunea revoltată ieri, Maria Drăgoi, profesoară de sport. „Protestăm pentru majorarea salariilor, pentru respectarea hotărârilor judecătoreşti, respectarea vârstei de pensionare care a fost până acum. Vârsta de pensionare de 65 de ani este foarte mult pentru că este consum nervos mare, este stres, deci este o vârstă nepotrivită pentru învăţământ.
Copiii altfel reacţionează când colaborează cu un profesor tânăr şi altfel reacţionează faţă de un profesor în vârstă. Protestăm din cauza discriminărilor care se fac între bugetarii din învăţământ şi ceilalţi bugetari, pentru faptul că hotărârile judecătoreşti câştigate în instanţe nu se respectă, deoarece salariul maxim pentru profesori se opreşte la poziţia 4 din 12 deci, asta spune foarte mult. Nu suntem de acord cu comasarea şcolilor. Afectează elevii, care la vârstă foarte mică devin navetişti ceea ce este obositor şi stresant pentru ei. Cred că ar trebui găsită o altă soluţie în acest sens”, declara şi Camelia Pecingină, profesor cu vechime la catedră de 20 de ani. „Astăzi(n.r. ieri) manifestăm împotriva unui guvern care a scos o lege ce a provocat atât de mult haos în sistemul de învăţământ, încât dascălii nu mai pot accepta să fie atât de umiliţi de nişte guvernanţi care, păcat că au făcut şcoală în învăţământul românesc. În special primul ministru care mai are şi titlul de profesor universitar. Este grav pentru un profesor universitar că nu poate să înţeleagă adevăratele nevoi şi valori ale învăţământului românesc. Din politicianismul ieftin care l-a cuprins pe acest individ, că nu pot să-i spun astfel, a transformat învăţământul unui dezastru. E păcat şi pentru copii, pentru că ei sunt beneficiarii educaţiei dar este şi păcat de dascăli deoarece nu se poate face învăţământ în condiţiile actuale”, declara şi profesorul Nicolae Găină Toropu, dascăl ce predă în învăţământ de peste 10 ani de zile.
Pregătiţi pentru greva generală de o zi
Protestatarii nu speră în rezolvarea imediată a problemelor create după acţiunea de pichetare a Prefecturilor organizată la nivel naţional. Din lipsă de încredere în guvernanţi, aceştia au anunţat că cele peste 5000 de cadre didactice din judeţ, reprezentate prin Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământ (U.S.L.I.) Gorj şi Sindicatul Liber din Învăţământ (S.L.I.) Târgu-Jiu au aderat la hotărârile Colegiului Naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I) şi conducerilor celor patru federaţii din învăţământ, pentru încetarea activităţii în toate şcolile, peste o lună de zile. Aşadar, în data de 22 aprilie va avea loc greva generală de o zi, în semn de avertisment. De asemenea, din programul acţiunilor de protest alcătuit până în luna mai, nu lipsesc intenţia de boicotare a examenelor naţionale, pichetarea sediului Ministerului Educaţiei şi Cercetării precum şi a Guvernului. Dascălii gorjeni ameninţă cu declanşarea grevei generale la începutul lunii iunie, dacă nu li se vor acorda drepturile cerute.
Oana PALOŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here