Membrii Consiliului de Supraveghere și cei ai Directoratului CEO, din perioada 2014-2015, au încasat necuvenit o parte dintre indemnizațiile primite de la societatea de stat. Cel puțin asta a scos în evidență ultimul control al ANAF și al DGFP Craiova, care s-a finalizat în februarie la CE Oltenia, verificatorii amendând compania cu 25.000 de lei și obligând-o să recupereze 243.000 de lei de la cei împricinați, în cel mai scurt timp posibil. Noua conducere a CEO a plătit amenda primită, dar a atacat în instanță concluziile controlului ANAF, ca pe 11 iulie, la întrunirea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) să impună recuperarea banilor chiar și prin acțiuni în justiție intentate împotriva celor care au luat banii, pe nedrept. Peste 60.000 de lei trebuie să restituie și Aurel Medințu, fostul director al Diviziei Energie a CEO, același care a încasat 120.000 de lei salarii compensatorii ca să plece din companie.
Cinci membri din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, aflați pe funcții între 2014-2015, ar fi încasat necuvenit, pentru primele trimestre din anii respectivi aproape 4.300 de lei fiecare, a stabilit ANAF la controlul efectuat în perioada noiembrie-februarie 2016. Gabriel Dumitrașcu, Răzvan Purdilă, Cătălin Spătaru, Georgiana Porumbel și Alin Chițu vor fi astfel obligați, după ședința AGOA din 11 iulie, să dea banii înapoi, astfel compania nu va apela la instanță.
Membrii Directoratului au încasat însă, ilegal, sume mult mai mari, se arată în documentul anexă al convocatorului AGOA. Astfel, Ion Petroniu directorul Departamentului Strategii Dezvoltare, pentru perioada ianuarie 2014-septembrie 2015, este obligat să dea înapoi nu mai puțin de 61.209 lei, în timp ce Aurel Medințu, directorul Diviziei Energetice, pentru perioada ianuarie 2014-septembrie 2015, va trebui să restituie 60.126 de lei. O sumă apropiată, respectiv 53.137 de lei trebuie să-i dea înapoi și Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, pentru ianuarie 2014-aprilie 2015, în timp ce 41.206 lei îi va restitui și Maria Scurtu, directorul Diviziei Financiare, asta pentru perioada ianuarie 2014-octombrie 2014. Și Adriana Vîlceanu, directorul Diviziei Financiare, va da înapoi 5.687 de lei pentru banii încasați necuvenit pentrui mai-iunie 2015.
Banii pe amendă, recuperați de la cei vinovați
Conducerea CEO a impus astfel ca la ședința din 11 iulie, problema din raportul ANAF să fie pusă pe tapet. Se încearcă astfel, nu numai recuperarea indemnizațiilor în valoare netă totală de aproape 243.000 de lei, mai ales că inspectorii Fiscului au dispus recuperarea acestei sume, ci și dobânzile penalizatoare acumulate de circa 22.000 de lei, asta, inclusiv prin acțiuni în justiție intentate de companie împotriva persoanelor respective, dacă va fi nevoie.
Vor fi trași la răspundere și cei care au provocat erorile de calcul, CEO urmând să stabilească cine se face vinovat de fiecare bucată din amenda primită.
Reamintim că, inspectorii ANAF și ai Direcției Finanțe Publice Craiova au mai descoperit, în cadrul unui control desfășurat la CE Oltenia în perioada noiembrie 2015-februarie 2016, că societatea a încălcat OG nr. 26/2013 cu privire la disciplina financiară a companiilor de stat prin depășiri de cheltuieli în anul 2014. Pentru aceste abateri, ANAF a sancționat CE Oltenia cu amendă de 25.000 de lei. Complexul a plătit amenda, iar ulterior a contestat în justiție concluziile controlului ANAF. Cu toate acestea, dispozițiile date de ANAF în urma controlului rămân obligatorii, astfel că a fost convocată AGA CE Oltenia, pe 11 iulie, pentru a aproba demersurile de recuperare a indemnizațiilor încasate necuvenit de conducerea companiei. Potrivit documentului de control, în cadrul controlului, inspectorii ANAF au verificat modul în care a fost stabilit gradul de îndeplinire al obiectivelor și indicatorilor de performanță pentru membrii Consiliului de Supraveghere și ai directoratului Complexului Energetic Oltenia, grad în funcție de care persoanele respective își încasează integral sau nu indemnizațiile stabilite prin contractele de mandat.
Concluzii incorecte!
Concluzia inspectorilor a fost, de altfel, că, gradul de îndeplinire al obiectivelor și indicatorilor de performanță a fost stabilit incorect, de reprezentanții CEO, în raport cu legislația în vigoare, astfel că șefii complexului au încasat mai mulți bani decât li s-ar fi cuvenit, respectiv în total suma netă de aproape 243.000 de lei. Măsurile dispuse de echipa de inspecție pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia SA sunt de a recupera de la membrii Consiliului de Supraveghere și de la cei ai directoratului sumele reprezentând indemnizații și remunerații necuvenite, precum și dobânzile penalizatoare aferente, până la data recuperării integrale a sumelor datorate”, se arată într-un document al CE Oltenia. Aceste dobânzi, calculate până la data de 15 ianuarie 2016, se ridică la suma totală de circa 22.000 de lei.
Membrii Directoratului și ai CS nu au fost descărcați de gestiune
Complexul Energetic Oltenia a terminat anul trecut cu o pierdere contabilă totală de 989,4 milioane de lei, iar AGA companiei de la finalul lunii trecute a votat împotriva aprobării descărcării de gestiune a membrilor directoratului și ai Consiliului de Supraveghere al companiei. Respingerea descărcării de gestiune a fost impusă de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, care controlează peste 77% din capitalul CE Oltenia, în timp ce celălalt acționar semnificativ, Fondul Proprietatea, cu 21,5% din acțiuni, a votat “pentru”.
“Nu aprobă descărcarea de gestiune a membrilor directoratului și membrilor Consiliului de Supraveghere. Solicită directoratului și Consiliului de Supraveghere întocmirea și punerea în aplicare a unui plan de măsuri de eliminare a rezervelor exprimate în raportul auditorului și informarea acționarilor asupra măsurilor și termenelor de realizare a acestora”, se arată în hotărârea AGA CE Oltenia, fără alte precizări.
Anamaria Stoica
Adica CEO a platit amenda si urmeaza sa fie recuperata suma de la cei vinovati????Creca mai recuperati la pastele cailor.