Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, prin serviciul de ocupare EURES, organizează la Târgu-Jiu, o bursă a locurilor de muncă pentru 800 locuri de muncă vacante în Spania, ca şi lucrători în agricultură – culegătoare de căpşuni, primite din partea firmei Surexport Compania Agraria SL. Ieri, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost luată cu asalt de sute de femei din întreaga ţară, unele cu mai multă experienţă în agricultura din străinătate, iar altele care vor să câştige bani în baza simplei experienţe din propriile gospodării.
Bursa naţională organizată la Târgu-Jiu a luat startul ieri şi va continua şi pe durata acestei zile. Femei din toată ţara au venit în oraşul lui Brâncuşi în speranţa că vor fi selectate de către angajatorul spaniol şi li se va oferi un contract de 3 luni la cules de căpşune.
“Avem peste 800 de locuri de muncă vacante la cules de căpşuni în Spania. Am făcut o organizare ireproşabilă; persoanele intră în sediul Casei de Cultură, primesc bon de ordine, sunt îndrumate în sala mare în aşteptare, iar pe grupuri intră în sala unde angajatorii spanioli fac selecţia. Prezenţi la secţie sunt şi colegii EURES din câteva judeţe din ţară dar şi ai Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În primele câteva ore, peste 500 de persoane au fost chestionate în vederea selectării. Au venit sute de femei din judeţele Argeş, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Constanţa, Hunedoara, Buzău, Timiş, Alba, Maramureş. Sperăm ca angajatorul să-şi găsească oamenii necesari, iar din judeţul nostru să fie selectate cât mai multe femei; noi le-am trimis invitaţii în acest sens pentru aproape 400 de gorjence. Poate vom avea acelaşi succes ca şi anul trecut când aceeaşi firmă a recrutat 121 de femei din judeţul nostru”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.
Femeile prezente, mulţumite de selecţie
Ziua de ieri a fost una fructuoasă pentru femei venite din Sibiu, Olt sau Vâlcea. Acestora li s-au oferit pe loc contracte de muncă, urmând să fie sunate ulterior de către reprezentanţii firmei angajatoare pentru a li se comunica data plecării către Spania. “Este pentru prima dată când particip la o bursă naţională, nu am mai lucrat în agricultură, dar sper să fiu selectată”, a spus o femeie în vârstă de 31 de ani din Vâlcea. O alta venită din judeţul Dolj spune că a mai lucrat în agricultură însă fără contract, la cules de căpşuni în Italia. Ionela Dragomir, o tânără de 23 de ani din Dolj, spune că îşi va lăsa acasă, în grija soţului, cei doi copii dacă va fi selectată să plece în Spania ca şi culegătoare de căpşune: “Este pentru prima dată când voi pleca la muncă în afara ţării. Las copiii acasă cu soţul pentru că unul dintre noi trebuia să plecăm şi am vrut să profit de această şansă”.
Printre norocoasele care au şi semnat deja contractul de muncă este o femeie din Olt, care a mai lucrat în agricultură însă nu în străinătate şi vrea ca acum să plece în Spania deoarece soţul nu mai face faţă singur cu cheltuielile casei. Şi două sibience care au venit ieri la Târgu-Jiu au reuşit să obţină un contract din partea firmei spaniole angajatoare: “M-au întrebat dacă am mai lucrat, le-am spus că da, mi-au dat contractul, sperăm să ne sune să mergem mai departe, dar eu voi sta liniştită abia după ce voi fi contactată să mi se spună ziua plecării”.
Durata contractelor de muncă este de aproximativ trei luni, timpul de lucru este de 6,5 ore pe zi/39 ore pe săptămână. Salariul oferit este de 39,48 euro brut/zi, conform Convenţiei colective aplicabile plătibil la două săptămâni prin transfer bancar. Cazarea este oferită de angajator contra unei sume de 1 euro/zi.
Izabella Molnar
Da mi-as dori sa lucrez si eu in Spania
Cum iau legaturacu bursa locurilor de munca Tirgu Jiu