Bartolomeu Săvoiu a devenit Comandor Mare Maestru al Marii Loje Naţionale Române

2308

Gorjeanul Bartolomeu Constantin Săvoiu, generalul scăpat în mod miraculos din dosarul lui Toni Greblă, s-a întronat marţi Suveran Mare Comandor Mare Maestru al Marii Loje Naţionale Române 1880, urmare a decesului contelui Licio Gelli, Venerabilul Maestru al Lojii Propaganda 2 şi Mare Maestru de Onoare a numeroase Obedienţe masonice din lume. Bartolomeu Săvoiu a luat funcţiile defunctului în loja masonică în baza unei scrisori a celui îngropat, pe 17 decembrie, într-un cimitir din Toscana.

“În septembrie 2014, Contele Licio Gelli îmi făcea marea onoare de a-mi scrie pentru a mă desemna ca moştenitorul său masonic şi spiritual pentru a continua parcursul său iniţiatic şi moral cu o credinţă neclintită în Dumnezeu Atotputernic şi în fiinţa umană. Voi face totul, împreună cu Fraţi şi Surori, cu oameni de bună credinţă din lumea întreagă, pentru a apăra idealurile de libertate, egalitate, fraternitate şi toleranţă”, a anunţat, ieri, Bartolomeu Săvoiu pe o pagină de socializare, în care prezintă şi trecutul glorios al lui Licio Gelli. De altfel, Bartolomeu Săvoiu îl consideră pe italian drept “una dintre cele mai marcante personalităţi ale lumii masonice, personaj emblematic care a fost angajat pe mai multe fronturi de luptă, de la cel contra comuniştilor din Brigăzile internaţionale din Spania, până la cel economic şi comercial, devenind un industriaş şi un om de afaceri de succes, a fost reorganizatorul genial al unei vechi loji masonice – Loja Propaganda Masonică, creată la începutul anilor 1870 în Italia”.

Loja lui Licio
În timp ce anunţă o conferinţă de presă în Italia şi o alta la Bucureşti, Săvoiu povesteşte despre loja pe care o conduce şi despre munca depusă de fostul mare comandor. “Compusă din personalităţi eminente politice, economice şi sociale ale epocii, loja avea ca scop răspândirea idealurilor progresiste de toleranţă, de libertate, egalitate şi fraternitate în societatea italiană. Din cauza omniprezentei Biserici Romano-Catolice şi a opoziţiei acesteia faţă de idealurile masonice, personalităţile care compuneau această Lojă aveau nevoie de discreţie pentru a-şi desfăşura activitatea.
La începutul anilor 1970, din însărcinarea Marelui Maestru al Marelui Orient al Italiei de la acea vreme, Gamberini, Licio Gelli va prelua conducerea acestei Loji pentru a o transforma în una dintre cele mai importante Loji masonice în care personalităţi de elită italiene şi internaţionale traduceau în fapte idealurile multiseculare ale masonilor liberi. Şapte şefi de state – regi şi preşedinţi, trei prim-miniştrii, numeroşi miniştrii, peste 2.000 de lideri ai vieţii politice, militare, culturale, judiciare, economice făceau parte”, transmite Săvoiu, vizibil încântat de moştenirea primită.
A.Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.