Amenzi mai mari pentru cei care nu respectă măsurile de apărare împotriva incendiilor

548

Cei care încalcă prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor vor fi sancţionaţi cu amenzi mai mari.

Publicată luna trecută în Monitorul Oficial, Legea nr. 170 din 29 iunie 2015 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 89/ 2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul managementului situațiilor de urgență și al apărării împotriva incendiilor, crește exigențele pe linia apărării împotriva incendiilor și în special pe linia avizării-autorizării categoriilor de construcții care se încadrează în prevederile H.G.R. 1739/ 2006, modificată cu H.G.R. 19/ 2014, prin mărirea considerabilă a cuantumului amenzilor cu sume ce pot ajunge până la 100.000 lei. Astfel, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 50.000 de lei: începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu; punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; nerespectarea cerinţelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilităţii acestora; nerespectarea de către serviciile de urgenţă private, constituite ca societăţi comerciale, a criteriilor de performanţă care au stat la baza emiterii avizelor de înfiinţare şi pentru sectorul de competenţă; funcţionarea serviciilor de urgenţă private după anularea avizului de înfiinţare şi/sau avizului pentru sectorul de competenţă. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 de lei la 100.000 de lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Un element de noutate al acestui act normativ este introducerea răspunderii penale pentru situația în care este continuată activitatea, după dispunerea de către organele de control a funcționării construcțiilor: “continuarea activității, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități și se pedepsește potrivit art. 348 din Codul penal”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.