A fost stabilit calendarul admiterii în învățământul profesional de stat

1106

Calendarul admiterii în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2021-2022 a fost săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Pentru absolvenții care doresc să-și continue studiile în cadrul acestei forme de învățământ vor fi organizate anul viitor două etape de admitere. Pentru candidații romi și cei cu CES vor fi alocate locuri speciale.

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației și Cercetării, oferta educațională pentru învățământul de stat aprobată, concretizată în domenii de pregătire și calificări profesionale, va fi afișată până la data de 10 mai 2021. Prima etapă de admitere în învățământul profesional va începe pe 5 iulie, iar absolvenții de gimnaziu vor avea termen până pe 8 iulie pentru a completa fișele de înscriere. Nu pot fi înscriși candidații cu situația școlară neîncheiată, aflați în stare de corigență sau repetenție; pot participa la această etapă atât candidații romi, cât și cei cu CES nerepartizați pe locurile speciale destinate acestora. Lista candidaților înscriși va fi afișată pe 8 iulie, iar pentru depunerea dosarelor de înscriere de către aceștia în calendar a fost rezervată perioada 17-20 iulie;
În cazul retragerii fișelor de înscriere sau nedepunerii dosarelor de înscriere de către candidații admiși, pe locurile eliberate de aceștia pot fi admiși alți candidați, în ordinea rezultatelor obținute la admiterea organizată în această etapă, cu condiția încadrării în termenul de depunere a dosarelor de înscriere. Situația cu locurile rămase libere în învățământul profesional va fi afișată în data de 22 iulie, când va începe și cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul profesional; la această etapă pot participa candidații care nu au participat la etapa I de admitere sau care au participat, dar nu au fost repartizați/admiși sau au fost admiși, dar nu și-au depus dosarele de înscriere la liceu sau învățământul profesional, la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional. Termenul limită pentru înscrierea candidaților este 26 iulie. Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost admiși se va putea face în perioada 2-5 august. Zilele de 7 și 8 august au fost rezervate pentru rezolvarea cazurilor speciale de către comisia de admitere județeană și repartizarea candidaților care nu au participat sau nu au fost admiși la etapele anterioare sau au fost admiși, dar nu au confirmat locurile ocupate prin depunerea dosarelor de înscriere. Tot atunci, comisia de admitere județeană va rezolva situațiile de la nivelul unităților de învățământ la care, în urma celor două etape de admitere, nu s-au constituit în limitele legale formațiuni de studiu, prin redistribuirea candidaților admiși la clase/grupe și calificări la care nu s-au constituit efectivele minime legale. Rezolvarea situațiilor se va face în ședință publică la care sunt invitați candidații care au fost admiși la calificări pentru care nu s-au întrunit condițiile minime de constituire a formațiunilor de studiu, precum și părințiii/tutorii legali ai acestora. Pentru cazurile excepționale în care se înregistrează absolvenți ai clasei a VIII-a din seria curentă care nu au fost înmatriculați nici la învățământul liceal de stat și nici la învățământul profesional sau dual până la data de 9 august 2021 și care solicită înmatricularea în învățământul profesional sau dual în anul școlar 2021-2022, inspectoratele școlare vor soluționa solicitările acestora, pe locurile libere, cu acordul unităților de învățământ și al operatorilor economici parteneri ai unităților de învățământ până la începerea anului școlar 2021-2022.

Etape diferite pentru candidații romi și cei cu CES
În calendarul admiterii în învățământul profesional sunt prevăzute etape speciale pentru candidații romi și cei cu CES. În cadrul primei etape, aceștia își vor putea depune fișele de înscriere în perioada 5-6 iulie și vor fi repartizați pe locurile distinct alocate pe 7 iulie; repartizarea se va realiza de comisia județeană de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în baza opțiunilor exprimate de candidați. În cadrul etapei a II-a, depunerea fișelor de înscriere se va face în zilele de 22-23 iulie, iar repartizarea candidaților va avea loc pe 24 iulie. Nu se alocă locuri speciale pentru candidații cu CES și pentru candidații romi la calificările la care se organizează preselecție. Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ în învățământul liceal sau profesional, care s-au retras, au întrerupt studiile, au fost declarați repetenți sau doresc să se transfere de la învățământul profesional la învățământul liceal sau, în cadrul aceluiași tip învățământ, de la o filieră/un domeniu de pregătire/specializare/calificare profesională la alta/altul, nu participă la procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2021-2022.

Despre învățământul profesional
Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, de 200 de lei pe lună, prin Programul naţional de protecţie socială ,,Bursa profesională”, dar pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de operatorul economic partener de practică. Absolvenții clasei a X-a liceu, filiera tehnologică, pot opta pentru obținerea unei calificări profesionale de nivel 3 al Cadrului național al calificărilor după efectuarea unor Stagii de pregătire practică cu durata de 720 de ore. Stagiile de pregătire practică cu durata de 720 ore se pot organiza, atât în laboratoarele de specialitate și în atelierele unității de învățământ, cât și la agenții economici parteneri în pregătirea profesională a elevilor și cuprind ore de laborator tehnologic și ore de instruire practică. Absolvenții învățământului profesional și ai Stagiilor de pregătire practică de 720 de ore care promovează examenul de certificare a calificării profesionale, dobândesc certificat de calificare de nivel 3 al Cadrului Naţional al Calificărilor, corespunzător nivelului de referință 3 al Cadrului European al Calificărilor și suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. După finalizarea învățământului profesional absolvenții își pot continua studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a).
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.