Transalpina, luată cu asalt de turişti

500

De câteva zile se poate circula în condiţii bune pe Transalpina. De cum au aflat că o pot tranzita, turiştii au şi pornit la drum, ei luând cu asalt şoseaua cunoscută şi sub denumirea de Drumul Regelui. Localnicii au profitat de  oportunitate şi imediat ce s-a permis tranzitarea Transalpinei şi-au instalat tarabele cu produse bio; după Vârful Păpuşa pot fi găsiţi chiar comercianţi cu mici şi bere.

Despre Transalpina au aflat nu doar românii, ci şi străinii. Aşa se face că, de cum se permite accesul, Drumul Regelui este efectiv luat cu asalt de iubitorii naturii. Motociclişti veniţi de peste hotare au parcurs Transalpina în weekened, ei nefiind singurii care au ales să tranziteze şoseaua aflată la cea mai înaltă altitudine. Tot mai mulţi turişti aleg să îşi petreacă timpul în natură, iar Transalpina este destinaţia perfectă pentru cei ce doresc să admire peisaje de vis.

Comercianţii au împânzit Transalpina
comercianti3De câteva zile s-a ridicat restricţia privind interzicerea accesului autoturismelor pe Drumul Regelui, moment mult aşteptat de gorjeni şi nu numai. Şi localnicii au aşteptat cu nerăbdare reluarea circulaţiei rutiere pe Transalpina ei scoţând la vânzare produse bio, expuse pe marginea drumului. În zona Releului sunt în jur de 15 tonete cu diverse produse, pe modelul celor de pe Transfăgărăşan sau din zona Rucăr-Bran. Mai mult decât atât, în punctul Cărbunele, după Vârful Păpuşa, turiştii pot servi tradiţionalii mici şi bere.
Preţurile practicate de comercianţii de suveniruri şi produse bio sunt acceptabile, cumpărătorii având posibilitatea de a negocia unele produse.

Transalpina depăşeşte Transfăgărăşanul
1Transalpina cea mai înaltă, dar şi cea mai frumoasă şosea din ţara noastră, după cum apreciază cei care au străbătut-o. Multă lume consideră că Transfăgărăşanul este cel mai înalt drum din ţara noastră, însă puţini ştiu că 2Transalpina îl depăşeşte. Dacă primul ajunge la 2.000 de metri altitudine, “Drumul Regelui” atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Transalpina, marcată pe hărţile rutiere ca DN 67C, leagă oraşele Novaci (Gorj) şi Sebeş (Alba); lungimea sa totală este de 148,2 km; drumul trece prin staţiunea gorjeană Rânca, dotată cu pârtii de schi şi numeroase unităţi de cazare. Din păcate, Transalpina nu este finalizată în totalitate, lucrările de consolidare a versanţilor fiind executate în proporţie de 20-30%.
Foto: Facebook/Secţia Drumuri Naţionale Gorj
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here