Fiii Gorjului – la final

454

DSCN0345Încă de vineri seara, gorjenii de acasă fură asaltaţi de gorjenii din Bucureşti şi de pretutindeni, adunaţi în jurul preşedintelui Ligii culturale “Fiii Gorjului”, Alexandru Păsărin.

 

Descinşi la internatul Colegiului Naţional “Spiru Haret”, cei cu buletin de Bucureşti au ascultat muzică made in Ansamblul “Doina Gorjului” până tărziu în noapte.

DSCF8971Simpozionul chiar aşa numit s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţa la Teatrul “Elvira Godeanu” şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, împreună cu Alexandru Păsărin, preşedintele “Fiilor Gorjului” şi cu scriitorul Ion Cepoi, toţi trei parteneri ai unui prim proiect comun au prezentat şi oferit celor de faţă o izbutită publicaţie. Scoasă ca supliment al revistei FLACĂRA, tipăritura FLACĂRA FOCUS – Redescoperirea României – este o revistă de ţinută. Nu lipsesc din paginile sale interviurile cu Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, conf. univ. dr. Vasile Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj şi cu Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Bogată în conţinut, DSCN0333revista oferă chestiuni inedite prin capitolele: “Primării gorjene”, “File de istorie”, “Cultură şi artă”, “Turism în Munţii Gorjului”, o agendă culturală, repere economice şi profilul firmei ARTEGO ca partener ideal, oferit de directorul general ARTEGO, ing. Viorel David. Nu lipseşte firma italiană PIRELLI, ca investiţie în viitor.

Popas la Mânăstirea Icoana, spiritualitate aproape de cer

Vreo sută de credincioşi gorjeni din capitală dar şi de acasă au vizitat şi s-au recules la DSCN0339Mânăstirea Icoana, ctitorie a preotului Ion Popescu, paroh al Bisericii Grădina Icoanei, din Bucureşti. Cu doar şase măicuţe şi chilii noi nouţe pentru încă de trei ori pe atâtea ce vor veni spre ascultare în anii ce vin, lăcaşul bucură sufletele drept credincioşilor. Construită pe un hectar şi jumătate de teren ce a aparţinut familiei preotului Ion Popescu, mânăstirea este o ofrandă adusă lui Dumnezeu de ctitorul ei. Cu o maică stareţă tânără, mânăstirea mai are în construcţie o biserică cu arhitectură aparte şi este un loc de rugăciune, ascultare şi turism religios ce se va dezvolta în anii ce vin, apropiindu-i pe gorjeni şi numai de credinţă, fapte bune, dar şi de Dumnezeu. Fiind aşezată pe cea mai înaltă poiană din comuna Crasna, aproape de cer.

Săcelu – comuna staţiune balneoclimaterică

img187Scurtul popas la Băile Săcelu ne-a oferit prilejul unei întâlniri cu primarul comunei Săcelu, Ion Voica. Ce se vrea a fi un gospodar destoinic şi care ne-a încântat prin talentul lui de ghid turistic. Din păcate, directorul Bazei SNLO din Săcelu, Nicolae Rotaru, nu a catadicsit să ne fie gazdă. Iar investitorul privat Constantin Surdoiu, patronul Pensiunii Teodora şi al piscinei de 80-100 persoane, ce se va deschide abia la sfârşitul săptămânii viitoare, regreta că timpul scurt al trecerii prin staţiunea Săcelu al Fiilor Gorjului nu le-a permis să bea măcar o cafea pe terasa pensiunii sale.

Bucuros de oaspeţi – Complexul “SARA” Băile Ţicleni

Pronunţatul potenţial turistic al Gorjului s-a îmbogăţit cu o inedită unitate de elită. În modestele spaţii ale Băilor din Ţicleni, de vreo doi anişori, investitorii Dian şi Titu Popescu au creat un complex de talie europeană. Cu băi în aer liber, centru SPA ultramodern, hotel de cinci stele, bar şi restaurante de clasă. Ca să nu mă credeţi pe cuvânt, vă propun să mergeţi, stimaţi cititori, măcar la un sfârşit de săptămână pe acolo şi să vă convingeţi singuri.

Imn în Câmpia Padeşului

Sub acest generic, în al 189-lea an de la citirea Proclamaţiei către panduri a Domnului Tudor, urmaşii acestuia i-au adus un binemeritat omagiu printr-o manifestare cultural artistică evocatoare. Pe locul unde s-a citit prima oară Proclamaţia, primarul comunei Padeş, Viorel Nicolescu, susţine că există o comună europeană, liberă şi prosperă, aşa cum visa Tudor Vladimirescu.

În amfiteatrul natural ales de Tudor Vladimirescu – martir al neamului, prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei a făcut remarca bumerang contra portocaliilor, conform căreia: “Actele lui Tudor Vladimirescu sancţionează şi gesturi ale contemporanilor noştri”. Pare-se că gura sa adevăr grăieşte ! În acelaşi ton, dar mai vehement, preşedintele Ligii “Fiii Gorjului”, Alexandru Păsărin, a afirmat: “Criza adusă de occidentali nu numai că nu a fost potolită de guvernanţi, ci mai marii zilei au întărit-o!”

Ion Călinoiu, precum Domnul Tudor

Cu urarea de bun venit adresată tuturor gorjenilor în Câmpia Soarelui, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a dezlănţuit cu vorbe alese dar analitice şi critice asupra prezentului ţării, îndemnând lumea nu la revoltă, ci la o atitudine faţă de neorânduielile vremilor de acum. Cu amendamentul că nu putem aşterne pe hârtie toate spusele Domniei Sale, pe alocuri cu vehemenţa unui Tudor Vladimirescu de azi, preluăm câteva: “Gorjean de mare curaj şi minte vizionară, Domnul Tudor a adunat sub steagul Revoluţiei sale pe toţi românii care vroiau să scape de conducătorii curupţi şi avari” * “Tudor Vladimirescu propunea atunci un program care, paradoxal, are multe elemente commune cu prezentul: dregătoriile ţării, din aparatul de stat, să se obţină pe merit, să fie micşorat numărul dărilor, iar acestea să se plătească la trei luni, să se desfiinţeze taxele pentru a fi înlesnit comerţul. De la contribuţia pentru vistieria (bugetul) statului să nu mai fie scutiţi boierii, neamurile şi clerul” * “Cinstind cu preţuire şi respect faptele lui Tudor, să nu uităm un alt adevăr fundamental al actului istoric de la 1821. Şi anume, acela că nimic nu se poate realiza durabil fără o puternică susţinere socială şi fără unire.” Asupra actualităţii lui Tudor Vladimirescu, contemporanul nostru, ne propunem să revenim. Subliniind încă o dată multele asemănări găsite de Ion Călinoiu.

Ion PREDOŞANU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here