Cum și-a pus Statul singur piedică și a blocat proiectul hidroenergetic din Defileul Jiului!

2073

Senatorii au votat, zilele trecute, un proiect de lege, inițiat de parlamentarii PSD, pentru scoaterea din zona ariilor protejate a investițiilor hidrotehnice, fapt ce va duce la finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivelor hidrotehnice din Defileul Jiului, abandonate în urmă cu mai bine de patru ani. Practic, Parlamentul României trebuie să repare greșelile în lanț ale unor instituții ale Statului roman, pentru a nu lăsa să ruginească și să se deterioreze investiții de peste 180 de milioane de euro ale Hidroelectrica SA, adică ale aceluiași Stat roman, Centralele Hidroelectrice Dumitra și Bumbești-Jiu, realizate, în procent global, pentru lucrările de construcții, în proporție de 88%, iar pentru lucrările de montaj electric și mecanic, 74%.

,,Amenajarea hidroenergetica a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti” a fost aprobată de Guvernul României prin HG nr. 10/2003, iar lucrările au demarat, un an mai târziu, pe 31 martie 2004, cu respectarea tuturor avizelor şi autorizaţiilor solicitate şi obţinute de Hidroelectrica, iar termenul de punere în funcţiune era 2016, pentru CHE Dumitra şi anul 2017 pentru CHE Bumbeşti. Cele două centrale au fost proiectate la o putere instalată totală de 65 MW şi o energie medie din aport natural de 259 GWh/an. Proiectul hidrotehnic de pe Defileul Jiului a fost declarat de interes naţional printr-o Hotărâre de Guvern, în septembrie 2006, numai că, cu doar zece luni în urmă, în decembrie 2005, același Guvern emisese un act normativ în care Defileul Jiului a inclus în aria protejată ,,Natura 2000”. Cu alte cuvinte, Guvernul și-a tăiat singur craca de sub picioare, în contextul în care, prin actul normativ Statul roman și-a impus singur restricții de genul ,,În zonele de conservare specială, sunt excluse orice formă de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum şi orice formă de folosire a terenurilor, incompatibilă cu scopul de protecţie şi/sau de conservare”. Exact de aceste aspecte s-au folosit ONG-urile de mediu care au cerut în instanță anularea autorizațiilor de construire pentru cele două obiective hidrotehnice.

În decembrie 2017…
… Curtea de Apel Bucureşti a dispus anularea autorizaţiilor de construire și sistarea lucrărilor de execuţie la „AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti”, iar 400 de salariaţi ai firmelor implicate in derularea lucrărilor, Romelectro SA, SAEM Eergomontaj SA și Hidroconstructia SA au fost trimiși în șomaj. Din acel moment a început un joc de-a șoarecele și pisica între alte instituții ale statului și Hidroelectrica SA, fiema statului, cu acuze în privința eliberării certificatelor de urbanism pentru lucrările de punere în siguranţă şi conservare a lucrărilor executate la cele două centrale hidrotehnice. Vreme de patru ani, Ministerul Energiei și Guvernul României doar au asitat, fără să medieze cel puțin, la circuitul extrem de greoi al hârtiilor între instituții, iar în acest timp APM Gorj si APM Hunedoara au hotărât că este necesară declanșarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, în vederea obţinerii acordului de mediu pentru proiectul hidrotehnic din Defileul Jiului. În 2020, Ministerul Energiei recunoștea, într-un document oficial, că ,,există o serie de obstacole în calea finalizării proiectului, îndeosebi în zona de mediu şi de obţinere a avizelor de gospodărire a apelor”, fiind vorba de un debit de servitute al Jiului, impus de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, dar și despre ,,habitatul prioritar păduri aluviale cu arin negru (Alnus glutinosa) şi frasin comun (Fraxinus excelsior)”, inclus în Situl Natura 2000 Defileul Jiului, iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului a dispus elaborarea unui Studiu de impact asupra mediului.

Lege pentru deblocarea Statului
De la acel moment lucrurile s-au blocat total. Proiectul legislativ care vizează scoaterea din zona ariilor protejate a investițiilor hidrotehnice, inițiat de parlamentarii PSD, a avut suportul senatorului Cristinel Rujan, și prevede ca ,,Noile limite ale ariilor naturale protejate vor fi trasate astfel încât perimetrul schemei de amenajare hidroenergetice, inclusiv al drumurilor de acces aferente amenajărilor hidroenergetice, staţiilor şi liniilor de evacuare putere aferente acestora să fie în afara ariei naturale protejate”. Este singurul resort care poate debloca proiectul hidrotehnic din Defileul Jiului, iar cele două centrale de la Dumitra și Bumbești să poată fi puse în funcțiune.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here