Uniunea Europeană PERMITE întoarcerea la cărbune! Analist economic: Mintia trebuie repusă imediat în funcțiune! Trebuie să ne bazăm pe resursa noastră internă de cărbune

3875

Analistul economic, prof.univ. Mircea Coșea, a declarat că primele decizii pe termen scurt care trebuie luate, în actuala situație a României, este să ne bazăm din ce în ce mai mult pe rezervele noastre interne.

Și fără războiul din Ucraina, România trecea printr-o criză energetică fără precedent. Problema facturilor uriașe a rămas încă nerezolvată, iar românii abia mai pot să-și mai plătească furnizorii. Războiul din Ucraina va adânci criza energetică în care ne aflăm și, prin urmare, guvernul trebuie să ia măsuri imediate. În primul rând, trebuie reduse importurile de energie: ,,În problema gravă din energie, trebuie să ne bazăm pe resursele interne de cărbune. Este vorba despre o situație excepțională. Mintia trebuie urgent repusă în funcțiune, pentru a diminua importurile.
Asta trebuie făcut imediat. De asemenea, va fi o criză alimentară. România trebuie, din nou să se bazeze pe resursele interne, fiindcă în cea mai mare parte consumăm din import.
Și, nu în ultimul rând, trebuie să ne înarmăm mai mult”, a spus analistul economic, ieri, într-o intervenție la un post central de televiziune.. Cu alte cuvinte, decarbonarea trebuie să ia un repaus și e foarte posibil ca și comisarii europeni să conștientizeze acest lucru./ Rămâne de văzut ce va face ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care s-a grăbit să închidă termocentrala Mintia.

Șeful politicii Green Deal: Istoria a luat o altă turnură. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie
Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat vineri șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans, citat de Politico. ,,Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans. Este o schimbare istorică pentru UE, dat fiind că Bruxelles-ul și statele membre au trecut în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie. Acum însă, pe măsură ce Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică, dat fiind că e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa, UE permite revenirea la cărbune. Timmermans a anunțat că UE va adopta săptămâna viitoare legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele.
Mihaela C.Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here