Amenzi pe bandă au fost emise de direcțiile de sănătate publică pentru lipsa formularului digital PLF care trebuie completat la intrarea în țară.
Sute de români au luat cu asalt instanțele de judecată pentru anularea amenzilor pe care le consideră abuzive. În multe cazuri, nici nu au fost întrebați la graniță de formular, iar alții, care l-au completat, au fost sancționați la săptămâni bune de la trecerea graniței pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date.
Este și cazul unui șofer de tir din județul Gorj care s-a trezit acasă, în plic, cu o amendă de 3.000 de lei.
Amenda a fost dată pe 5 ianuarie 2022. Bărbatul susține că la intrarea în țară i s-au solicitat doar testul Covid și certificatul de vaccinare. În plus, gorjeanul spune că a completat formularul PLF, dar tot a fost sancționat.
De aceea, bărbatul a calea instanței. Șofer pe tir, gorjeanul a precizat că la intrarea în fiecare țară i s-a spus ce trebuie făcut, „doar în România mi s-a spus că totul este în ordine”.
Reclamantul din Cătunele nu a achitat taxa de timbru, astfel că Judecătoria Motru a anulat cererea de chemare în judecată. Sentința dată pe 1 martie nu este definitivă.
O nouă cerere, același rezultat
Același deznodământ și în cazul unui motrean ajuns în țară înainte de Anul Nou. Gorjeanul a formulat plângere contravenţională împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor întocmit pe 30.12.2021, cerând anularea acestuia şi exonerarea de la plata amenzii sau înlocuirea ei cu avertisment.
În motivare, reclamantul a arătat că „procesul-verbal a fost transmis cu înştiinţare prin afișare pe uşă și nu a primit plicul poștal”. A mai susținut că la intrarea în țară a prezentat doar testul Covid și certificatul de vaccinare şi că nu i s-a comunicat că trebuie să completeze acest formular.
Gorjeanul a venit cu mașina personală din Spania și a intrat direct în carantină timp de 14 zile, considerând că această contravenție „nu a fost săvârșită cu intenție”.
Și în acest caz, pentru că nu s-a achitat taxa de timbru de 20 lei, instanța a anulat cererea de chemare în judecată.
Sute de amenzi în câteva zile
În perioada 25.12.2021 – 03.01.2022, inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj au aplicat 428 de sancțiuni contravenționale persoanelor care nu au completat formularul digital de intrare în România, în termen de 24 de ore de la intrarea în țară.
Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.284.000 lei, fiind aplicată suma maximă, 3.000 de lei.
„Începând cu data de 20 decembrie 2021, formularul trebuie completat, în platforma https://plf.gov.ro, de către toți cetățenii care intră în România, indiferent de mijlocul de transport și calea de intrare. Acest formular trebuie să conțină următoarele informații: numele și prenumele, datele de identificare și de contact; țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea și adresa de destinație în România; mijlocul de transport cu care călătorește spre România; data intrării în România și datele minorilor însoțitori, dacă este cazul. Instrucțiuni pentru completarea formularului digital de intrare în România se găsesc și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Gorj”, a transmis, la începutul anului, DSP Gorj.
Noi modificări
Guvernul a adoptat, la începutul lunii februarie, o Ordonanță de urgență prin care a adus schimbări importante la cadrul legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF), după ce foarte mulți români s-au plâns că au fost amendați pe nedrept.
Astfel, anumite persoane pot completa o singură dată PLF-ul de intrare în România, nu de fiecare dată, cum este cazul piloților de aeronave, navigatorilor sau șoferilor de tir. Călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 cum era înainte, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.
I.I.