Granturile pentru investiții, bătaie de joc. „Sprijin acordat samsarilor de imobiliare”

1951

Peste 2.500 de firme mici și mijlocii din Oltenia, care au avut de suferit din cauza pandemiei de Covid-19, și-au pus speranța în ajutoarele promise de stat. Este vorba de mult trâmbițata măsură de stimulare a relansării IMM-urilor, care oferă granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro. Dincolo de faptul că antreprenorii au ridicat probleme legate de procentul de cofinanțare, programul a fost lansat fără să aibă bugetul asigurat.

Bugetul pentru județele din Oltenia este de peste 235 de milioane de lei, putând fi finanțate câteva sute de IMM-uri. Pentru zona Olteniei, cofinanțarea minimă a fost de 15%, dar multe IMM-uri au sărit de 35%, pentru a obține punctajul maxim, și așadar finanțarea nerambursabilă.
Interesant este că unele firme au depus proiectele pe ultima sută de metri, supralicitând cu aportul propriu la investiție.
După publicarea listei cu punctaje, tot mai mulți antreprenori s-au arătat nemulțumiți de acest program al guvernului, spunând că el nu ajută deloc economia reală. Și asta în condițiile în care multe firme au avut punctajul maxim, de 100, dar criteriul de departajare este, de fapt, procentul cofinanțării. Așa se face că au câștigat firme care, incredibil, au venit cu procente de cofinanțări de 80 și chiar 85%! „Și firmele mici trebuie susținute nu doar cei care au deja bani. Prin condițiile impuse tot firmele mari sunt avantajate”, acuză un om de afaceri.

„O mare țeapă românească”
„O mare bătaie de joc! Se presupunea că sunt „AJUTOARE DE STAT” pentru firmele afectate de COVID – 19! Nu cred că societățile care au o cofinanțare de 60% fac parte din categoria celor loviți de pandemie! Probabil că firmele abonate la business cu statul şi-au permis procente uriaşe de cofinanțare! Atunci când banii curg, nu te mai interesează procentele! Din nou, o mare țeapă românească! Consultanții au ajuns nişte „vânzători de iluzii”!”, a spus un întreprinzător.
Iar criticile nu se opresc aici.
„Nu a fost o grilă de punctaj corectă în condițiile în care majoritatea proiectelor au reușit să ia 100 de puncte, dar criteriul de departajare ales este procentul cofinanțării. Nu este corect în condițiile în care este o măsură de ajutor de stat în contextul pandemiei de Covid-19. Aduce mai degrabă a licitație, cine dă mai mult câștigă! Concluzie: A reușit Ministerul Economiei să gestioneze un program de ajutor de stat foarte bun în contextul dat, dar lista celor care au obținut punctaj câștigător nu este lista reală a câștigătorilor într-o țară normală la cap”, s-a plâns un nemulțumit.
„Cum este posibil ca o firmă ce are o cifră de afaceri de 180.000 de euro pe an și un salariat să obțină o finanțare de 200.000 de euro? Felicitări guvernului PNL pentru criteriile de departajare și pentru sprijinul samsarilor de imobiliare. Finanțăm achiziții de apartamente și spații comerciale mascate”, s-a plâns un altul.
Dacă această măsură a fost gândită pentru restartarea și reconversia companiilor, un investitor se întreabă cum de au reușit să se înscrie în program și să se califice zeci de firme cu zeci de milioane cifră de afaceri.
„Achiziții de imobile cu discount de 200.000 de euro, asta oferă Măsura 3. Foarte puțin probabil ca efectul celor 550 milioane de euro să se simtă în economie. Rezultatul este normal atâta timp cât primul scop declarat al măsurii este „cheltuieli cu realizarea/achiziția construcțiilor”, a comentat un alt antreprenor.
„Deși cofinanțarea este de minimum 15% și pentru a obține 100 de puncte trebuie să fii dispus să crești la peste 35%, atenție, fără a limita acest procent, primul criteriu la baraj este tot procentul de cofinanțare. Pe de o parte, guvernul creează o competiție artificială, devenită licitație cu „plic închis”, fără a limita procentul de cofinanțare, pe de altă parte, firmele chiar licitează și se aruncă în condițiile în care majoritatea nu au cofinanțare sau băncile nu le vor aproba credite și, desigur, nu vor putea contracta. În final, nu vor fi sprijinite firmele care chiar au nevoie de suport pentru menținere și care au fost afectate de criză și care nu au fost dispuse să contribuie cu mai mult de 35%”, a mai punctat un alt antreprenor, după afișarea listei cu punctaje.

Petiție online
Și atunci, apare întrebarea firească, cât de eficient este acest program guvernamental menit să ajute mediul de afaceri în condițiile în care spui că acorzi o finanțare maximă de 200.000 de euro pentru un proiect cu o cofinanțare de 85%! Antreprenorii vor ca toate firmele care au obținut punctaj maxim să fie finanțate. Ei au inițiat o petiție online, solicitând guvernului ca bugetul pentru această măsură să fie suplimentat.
„Prin această petiție cerem Guvernului suplimentarea sumei destinate granturilor pentru investiții M3. În acest fel dorim ca și firmele „mici”, care suferă din cauza situației generate de pandemie, să beneficieze de ajutor financiar EU pentru investiții și nu doar firmele cu cifre de afaceri și profituri mult peste medie și care își permit cofinanțări greu de imaginat. Considerăm că actuala modalitate de repartizare a acestor fonduri este inechitabilă, restrictivă și cu un impact redus în economie”, se arată în petiție.
În total, peste 27.700 de firme au aplicat online pentru obținere de fonduri pentru investiții prin Măsura 3.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here