DGASPC Gorj – Sprijin pentru victimele violenței domestice: Locuință Protejată cu 6 locuri

1279

Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați derulează, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, proiectul ,,VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță” este depus în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 4, OS 4.4. Prioritatea de investiție 9ii, Apel:POCU/465/4/4/ Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale / medicale / socio-profesionale / de formare profesională adecvate nevoilor specifice în vederea integrării socio-profesionale.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea și dezvoltarea măsurilor și serviciilor sociale în scopul prevenirii și combaterii violenței domestice la nivel național prin crearea și dezvoltarea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate, grupuri de suport și consiliere vocațională în scopul implementării unui program național de protecție a victimelor violenței domestice și derularea unor campanii privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Perioada de implementare a proiectului este de 48 luni, cu sustenabilitate pe o perioadă de 3 ani.
Astfel, în acord cu obiectivul general al proiectului, la nivelul județului Gorj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj a înființat un serviciu social de tip locuință protejată, un cabinet de consiliere vocațională și grup de suport pentru victimele violenței domestice. Serviciul social Locuință Protejată are o capacitate de 6 locuri, perioada de găzduire fiind de până la 12 luni, timp în care sunt furnizate servicii integrate, după caz: cazare temporară, servicii de consiliere psihosocio-medicală, consiliere juridică, continuarea / reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare, consiliere, formare, reinserție / acompaniere socio-profesională în vederea inserției / reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament etc., în concordanță cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.
Grupul țintă vizat în cadrul proiectului este format din victime ale violenței domestice, personal al autorităților publice sau private care furnizează servicii sociale şi de ocupare a grupurilor vulnerabile și specialiștilor în domeniul violenței domestice. Din grupul țintă pot face parte doar persoane cu vârsta de peste 18 ani. La includerea în grupul țintă se vor avea în vedere toate tipurile de relații familiale, sociale/parteneriale, de rudenie/afinitate pe care victima le are cu celelalte persoane raportat la prevederile art. 5 din Legea nr.217/2003 și toate formele de violență domestică definite la art. 4 din aceeași lege. În acest sens, calitatea de victimă a violenței domestice nu se va raporta numai la relația soț-soție, partener-parteneră, ci va cuprinde o sferă foarte largă de relații sociale conform art. 5 din legea amintită (ex. soț-soție, concubină-concubin, mamă–fiu/fiică, soră–frate/soră, nepoată-unchi/mătușă, fost soț – fostă soție etc.)Orice persoană care are calitatea de victimă a violenței domestice se poate adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, solicitând includerea / admiterea în cadrul locuinței protejate și, după caz, furnizarea de servicii complementare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here