Circa 50.000 de porci se vor sacrifica în Gorj pentru masa de Crăciun

1768

Gorjenii continuă tradiția sacrificării porcilor înainte de Sărbătoarea Crăciunului! Autoritățile sanitare veterinare estimează că la nivelul județului nostru, în această lună, vor fi sacrificați circa 50.000 de porcine, la fel ca în anii trecuți. Recomandarea DSVSA Gorj este ca oamenii să efectueaze examenul trichineloscopic, în acest sens, existând un program prelungit la cabinetele particulare ale medicilor veterinari din județ, precum și la circumscripțiile de oraș.

,,Ca de fiecare dată, recomandăm gorjenilor efectuarea examenului trichineloscopic pentru porcii sacrificați în gospodăriile proprii. Acest examen se poate face la cabinetele medicilor veterinari din județ, precum și la circumscripțiile din: Târgu Jiu – Piața Mare și Piața Mică, Rovinari, Novaci și Motru. Toate acestea, în luna curentă, vor avea un program de lucru prelungit pentru a face față tuturor solicitărilor venite din partea cetățenilor. La circumscripții, prețul efectuării examenului trichineloscopic este de 20 de lei, iar acesta este și prețul recomandat pentru medicii veterinari cu cabinet private. Estimăm că și de această data, la fel ca în anii trecuți, la nivelul județului, se vor sacrifica circa 50.000 de porci”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.

Program de lucru prelungit și la DSVSA Gorj
Medicii veterinari din cadrul DSVSA Gorj, precum şi cei de la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul piețelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 3 decembrie 2020 – 24 decembrie 2020 şi 28 decembrie 2020 – 7 ianuarie 2021, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Orarul medicilor veterinari va fi afişat pe site-ul DSVSA Gorj și în punctele de lucru, în acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. De asemenea, la nivelul DSVSA judeţene şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).În situația în care se vor constata încălcări ale normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor se vor aplica sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 și/sau sancțiuni complementare prevăzute de legislația în vigoare.ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here