Titularizare 2021: Calendarul concursului, publicat în Monitorul Oficial

2690

Cadrele didactice, care vor să participe în 2021 la concursul național pentru ocuparea posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar, se vor putea înscrie începând cu data de 11 mai, iar proba scrisă o vor susține pe 21 iulie. Calendarul mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2021 – 2022 a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial.

Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2021 – 2022, aprobată prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5591/2020, publicat la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial, prevede că la concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în unitățile de învățământ preuniversitar se pot înscrie absolvenți cu diplomă ai învățământului superior, postliceal sau mediu care au înscrise pe diplomă/diplome specializarea/specializările corespunzătoare posturilor didactice/catedrelor respective. Concursul va consta în probă practică sau inspecție specială la clasă în profilul postului didactic solicitat și probă scrisă. Candidații care nu obțin la inspecția specială la clasă sau la proba practică minimum nota 5 nu pot participa la proba scrisă. Candidații care nu obțin la inspecția specială la clasă sau la proba practică minimum nota 7 nu pot ocupa posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată. Inspecțiile speciale la clasă/probele practice/orale din cadrul concursului național se pot organiza și în sistem online, în baza unei proceduri specifice, elaborată de comisia județeană de organizare și desfășurare a concursului.

Înscrierea la concurs, între 11 și 17 mai
Potrivit calendarului mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2021 – 2022, până pe 10 mai se va verifica și publica lista finală reactualizată cu posturile didactice/catedrele vacante/rezervate pentru concurs. Înregistrarea dosarelor de înscriere a candidaților la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, la inspectoratele școlare/centrele de înscriere, inclusiv pentru absolvenții promoției 2021, se va face în perioada 11 – 17 mai 2021, iar verificarea și avizarea dosarelor candidaților de către comisia județeană de organizare și desfășurare a concursului în perioada 12 – 18 mai 2021. Pentru validarea înscrierii, prin semnătură, de către candidați sau împuterniciții acestora prin procură notarială în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare și desfășurare a concursului, au fost rezervate zilele de 19 și 20 mai, respectiv perioada 13 – 16 iulie 2021, pentru absolvenții promoției 2021. În perioada 11 – 17 mai pot depune dosare de înscriere și cadrele didactice a căror reducere de activitate a apărut în perioada aprilie – mai 2021. În mod excepțional, absolvenții promoției 2021 pot să prezinte adeverința de absolvire a studiilor și să valideze fișa de înscriere în data de 21 iulie 2021. Absolvenţii promoţiei 2021 pot participa la proba scrisă în cadrul concursului naţional pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate, numai după prezentarea adeverinţei de absolvire a studiilor/programului de pregătire psihopedagogică. Pe durata stării de alertă candidații nu mai validează fișele de înscriere și optează, în scris, pentru județul în care se prezintă la repartizare. Până pe 21 mai, la avizierele inspectoratelor școlare, vor fi afișate lista candidaților înscriși și graficul privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă, precum și lista cadrelor didactice care solicită repartizare pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care sunt angajate și lista posturilor didactice/catedrelor pe care sunt angajate acestea. Pe durata stării de alertă, candidatul care observă erori în datele afișate informează, în scris, prin poștă electronică, inspectoratul școlar în vederea corectării acestora până la data de 16 iulie 2021. Pentru stabilirea centrelor de concurs și organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă a fost rezervată perioada 24 mai – 25 iunie 2021. Afișarea rezultatelor la probele practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă se va face până pe 2 iulie 2021.

Proba scrisă, pe 21 iulie
Proba scrisă se va desfășura pe 21 iulie 2021, începând cu ora 09.00. Candidații vor fi prezenți în sala de concurs cel mai devreme la ora 07.00 și cel mai târziu la ora 08.00. După primirea subiectelor de concurs de către candidați, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depășit cu 1-2 ore numai de către candidații cu deficiențe grave. Primele rezultate vor fi comunicate până pe 27 iulie, contestațiile vor putea fi înregistrate în aceeași zi, precum și pe 28 iulie, iar comunicarea rezultatelor finale are ca termen data de 3 august 2021. Pentru angajare pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă sau cel puțin media 8 la inspecțiile la clasă, în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2021, pe parcursul anului școlar 2020-2021. Pentru angajare pe perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială sau cel puțin media 5 la inspecțiile la clasă în profilul postului sau în cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2020. Metodologia mai prevede și că pe durata stării de alertă, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, concursul național constă în proba scrisă în profilul postului didactic solicitat, iar susținerea inspecțiilor speciale la clasă și a probelor practice se suspendă. În aceste condiții, pentru angajare pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajare pe perioadă determinată candidații trebuie să obțină minimum nota 5.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here