În lumea lui Iovan Iorgovan (III)

402

2În bazinul hidrografic al Cernei şi în spaţiile muntoase din vecinătăţi sunt poziţionate un număr impresionant de peşteri şi avene ce depăşesc cifra de 700.

Dintre acestea cele mai importante sunt: Peştera Selitari (1500m), Peştera din Ogaşul Adânc (650m), Peştera Rece din Ciuceava Neagră (561m) şi Peştera Alba din Ciuceava Mare (510m). Se cuvine să amintim şi cele mai cunoscute avene: Crovul Răţii (-116m) şi Avenul cu Două Intrări (-102m).

Legende în Cheile Corcoaiei

3Valea se îngustează în mai multe locuri formând sectoare de chei: Cheile Corcoaiei (200m) cele mai impresionante şi unice în felul lor. Declarate monument al naturii acestea s-au format prin curgerea râului printr-un veritabil tunel care s-a prăbuşit în timp formând pereţii care se apleacă deasupra apei de parcă vor să-şi dea mâna. Tot aici pot fi văzute ceva ce pot fi asemănate cu nişte urme de picior pe stâncă. Legenda spune că prin aceste locuri viteazul Iovan Iorgovan s-ar fi luptat cu balaurul iar scobiturile din stâncă sunt urmele balaurului care fugea. Tot legenda spune că despicătura verticală din munte ar fi fost făcută de sabia voinicului care odată cu unul din capetele balaurului ar fi retezat şi o bucată de stâncă. Alte sectoare de chei ce pot fi amintite sunt Cheile Bobotului (150m) unde se află şi cascada Bobot formată de o stâncă ce a barat cursul apei şi care 13este deosebit de spectaculoasă atunci când râul este umflat precum şi Cheile din Ogaşul Ursului (90m).

O provocare extremă – carstul termal

Explorarea şi cartarea carstului termal este frumoasă şi pasionantă dar în acelaşi timp grea şi periculoasă din cauza temperaturilor ridicate din aer şi apă, a atmosferei saturate de emanaţii şi vapori precum şi a spaţiilor restrânse. Sunt necesare materiale şi tehnici speciale, precauţii precum şi echipaje specializate, dar tot acest risc merită să fie făcut. S-a demonstrat în ziua de azi că explorarea şi cartarea directă atunci când sunt posibile, reprezintă o soluţie mult mai eficientă şi mai sigură decât soluţiile clasice, dar rămâne ca nu numai cei ce efectuează aceste explorări ci şi tehnicienii să fie convinşi că în domeniul explorărilor speologice nimeni nu poate spune cu certitudine unde începe aventura şi unde ştiinţa.

Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie carstul termal localizat în Valea Cernei în mai multe locuri precum şi în apropierea staţiunii Băile Herculane. Staţiunea are un binemeritat renume internaţional datorită izvoarelor termominerale cu mare efect terapeutic. Încă în urmă cu aproape două milenii demnitarii şi militarii romani veneau din toate colţurile imperiului “ad aquas Herculi sacras ad Mediam”, pentru a-şi trata afecţiunile reumatismale ori rănile căpătate în campaniile militare.

Aplicaţii în balneologie

Una dintre cele mai valoroase surse termominerale este Izvorul Hercules. Din păcate acest izvor are un comportament hidrologic foarte capricios: în timpul perioadelor ploioase infiltraţiile de apă rece provenite de pe versanţi, îi contaminează componenţa termală presupusă că ar avea valori de peste 400C şi un debit de 25 – 30 l/sec. Ori în asemenea perioade ploiose efectul terapeutic al izvorului se diluează. După îndelungate cercetări şi analize, un grup de speologi romani a stabilit că dincolo de strâmtoarea de la gura izvorului se află un cavernament larg, o galerie de peşteră plină cu apă. A fost avansată ipoteza că amestecul de apă termală şi apă provenită din infiltraţii, s-ar face la confluenţa galeriei cu un afluent subteran ce drenează infiltraţiile. Rezolvarea problemei s-a făcut până la urmă prin forarea unei galerii artificiale. Aceasta a interceptat galeria naturală fără nicio abatere datorită ridicării impecabile a datelor topografice executată de speologul Povara şi geologul Galopenta din cadrul ISER Bucureşti.

În înaintarea sa galeria artificială a interceptat mai multe tunele dizolvate în regim termal şi a deschis mai multe drenuri de apă caldă fâcându-le să funcţioneze ca un sistem unitar. Amenajarea în continuare a sistemului de galerii naturale şi artificiale, precum şi construcţia unui sistem de baraje subterane va permite chiar realizarea unor facilităţi balneare. Cele câteva sute de metri de galerie artificială umplute în final cu apa termală vor constitui un rezervor tampon cu efect pozitiv în atenuarea fluctuaţiilor hidrologice ce se pot manifesta în zonă.

Mugurel Petrescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here