La aniversară – Gen.(r) Constantin Ispas – 94 sau istoricul militar fără vârstă!

1532

Trebăluiam pe la București, la Flacăra lui Adrian Păunescu pe când bunul meu prieten Ștefan Stăiculescu m-a chemat la Târgu-Jiu. Se lansa al treilea volum din cărțile scrise de generalul în rezervă Constantin Ispas. Am vorbit la eveniment și ne-am revăzut după venirea mea la Gorjeanul, în anul 2009.
De atunci a mai scris și alte cărți de istorie militară, majoritatea dedicate eroilor Gorjului în cele două războaie mondiale.
În timpul activității sale militare fusese profesor la Academia Militară Națională din București, consilier de taină al președintelui României de atunci – Nicolae Ceaușescu și din 1981 s-a retras la Târgu Jiu ca și Comandant al Centrului Teritorial Militar Gorj.
Îmi aduc aminte că, cu vreo zece ani în urmă, a fost invitat la un Congres al Istoricilor Militari de la Roma. Le-a răspuns acelora care l-au invitat și le-a mulțumit, spunându-le că numai drumul l-ar costa „solda mea pe trei luni”. Ei bine, i-au trimis bilete și au insistat cu gratuitățile, fiind singurul istoric militar combatant în al Doilea Război Mondial în viață.
O viață hărăzită de bunul Dumnezeu cu mult har și profesionalism. Și i-a promis bunului Dumnezeu că va scrie 9 (nouă) cărți de istorie militară. Să-i dea Dumnezeu Sănătate, că-i mai bună decât toate, Viață lungă, inspirație și si-l sărbătorim și la 100 de ani. Acum a încherbat 94!
La mulți ani! Distinse General(r) Constantin Ispas. Iar Turcineștii, Gorjul și România să vă dea binemeritatele onoruri!
I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here